Helyi feldolgozással, késztermékekkel lehetünk versenyképesek

( Szavazat)50 megjelenítés
Újabb állomásához érkezett április 29-én, hétfőn Hargita Megye Tanácsának fafórumnak nevezett egyeztetéssorozata: az alcsíki és a gyergyói közbirtokosságok vezetői után Karcfalván a felcsíkiakkal ismertették a megyei tanács akciótervét a fa helyi feldolgozására és értékesítésére vonatkozóan.  
 Az intézmény segíteni szeretné azt a folyamatot, hogy a fa helyben kerüljön feldolgozásra, és elsősorban az erdőtulajdonosok, illetve helyi vállalkozók profitáljanak ebből, ezért térségenként megbeszéléseket kezdeményezett a közbirtokosságok vezetőivel. Becze István megyei tanácsos azt mondta, az akciótervet nem lehet megvalósítani a közbirtokosságok nélkül, és a fafeldolgozásban is hasonló mozgalmat kell elindítani, mint a Székely termék közösségi védjegy esetében. Szóba került az erdei gyümölcs és gomba feldolgozása is, Becze István szerint ezek feldolgozásával lehet felvenni a versenyt a külföldi felvásárlókkal, hogy a haszon a helyi embereknél maradjon.
Miklóssy Ildikó, a megyei tanács Fenntartható Erdőgazdálkodás munkacsoportjának vezetője ismertette az intézmény gazdaságfejlesztési stratégiáját, kiemelve a hatékony erdőgazdálkodásra és fafeldolgozásra vonatkozó részt. Többek között elmondta, hogy tudatformáló kampányt terveznek a megye erdőterületein való gazdálkodásról, melynek során bemutatnák és díjaznák azokat a közbirtokosságokat, amelyek a helyi fafeldolgozásban kiemelkedők. Mint elhangzott, megállapítható, hogy a kitermelt faanyag többnyire feldolgozatlanul vagy alacsony feldolgozottsági szinten hagyja el térségünket.
Kovács Imre, a megyei tanács alintézményeként működő Hargita Megyei Agrárkamara munkatársa ismertette a megye közbirtokosságainak körében végzett felmérés Felcsíkra vonatkozó eredményeit. A kérdőíveket kilenc közbirtokosság küldte vissza, és az adatok feldolgozásából kiderült, hogy ezek a szervezetek 86 százalékban csak Hargita megyei ügyfeleknek értékesítenek fát, ugyanakkor egyikük sem foglalkozik biomassza vagy brikett előállításával, sem gyógynövény-, erdeigyümölcs- vagy gombagyűjtéssel. Arra a megállapításra, miszerint a megyében a fakitermelés jelenleg nagyobb mértékű, mint 1989 előtt, a közbirtokosságok jelen lévő képviselői megjegyezték: a közvélekedés szerint a közbirtokosságok korlátlanul termelik ki a fát az erdőkből, holott valójában ez nem így van, komoly üzemterv alapján dolgoznak, és az erdészet szigorúan ellenőrzi annak betartását.
Márton István, a megyei tanács vidékfejlesztési egyesületének igazgatója vázolta, milyen lehetőségek vannak még a faeladáson kívül az erdőgazdálkodásban. Az egyik elképzelés szerint tulajdonosi társulás alakulhatna, amely fafeldolgozó üzemet vásárolhatna, és a közbirtokosságok csak annak adnák el a fát, majd a feldolgozás utáni haszonból részesülnének. A közbirtokosságok állattartással is foglalkozhatnának, hiszen régen is mintagazdaságokat működtettek, mondta Márton István. További lehetőség a már említett erdeigyümölcs- és gombagyűjtés, közösségi konyhákon feldolgozhatnák a begyűjtött-felvásárolt mennyiséget. Ezenkívül a fahulladékot is hasznosítani lehet energiatermelésre.
A megbeszélésen jelen volt dr. Kósa István, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Műszaki és Társadalomtudományok Karának dékánja is, aki elmondta, hogy a közbirtokosságokkal együttműködve ösztöndíjprogramot indítanának, amellyel az egyetemet végzett fiatalok itthon maradását vagy hazatérését segítenék elő. A Sapientián kidolgoznák ennek koncepcióját, kritériumrendszerét, a közbirtokosságok pedig később alkalmazhatnák is ezeket a fiatalokat, miután évekig támogatták a tanulmányaikat. Az ötlet pozitív fogadtatásra talált a jelenlévők körében, ugyanakkor ez a felvetés több településen nem újdonság, hiszen eddig is felkarolták a tehetségeket. A hozzászóló közbirtokossági vezetők jónak tartották a tulajdonosi társulás ötletét is.
A megyei tanács közbirtokosságokkal való egyeztetése Udvarhelyszéken folytatódik.
 
Csíkszereda, 2013. április 29.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774