Helyi és megyei vezetők vitatták meg Újszékely község gondjait

( Szavazat)145 megjelenítés
Az újszékelyi unitárius kántori lakban gyűltek össze október 28-án, vasárnap megyei, térségbeli és helyi elöljárók, hogy megbeszéljék a község gondjait, és megoldást találjanak rájuk. 
 – Szerényebb árakkal kell beruházási terveket készíteni – jelezte Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke vasárnap azon az Újszékely községi egyeztetésen, amelyen a helyi terveket, problémákat vitatták meg helyi és megyei vezetők, akik az unitárius kántorlakásban gyűltek össze, a helyi unitárius egyház kezdeményezésére. A megyei tanács elnöke Birtalan József alelnökkel együtt és igazgatók csapatával érkezett, a település részéről pedig jelen volt Balló Zoltán polgármester, Tordai Enikő alpolgármester, Jakab Zsolt Mihály helyi unitárius lelkész, továbbá a térségből Pálffy Domokos megyei tanácsos és Rafai Emil, Székelykeresztúr polgármestere is. Terítékre kerültek Újszékely község mindhárom településének – Újszékely, Alsóboldogfalva, Székelyszenterzsébet – problémái. Áttekintették a szenterzsébeti óvoda építésének terveit, szóba került az újlaki eltérőtől Szenterzsébet felé vezető út és az újszékelyi Küküllő-híd rossz állapota. Ugyanakkor sürgős lenne az újszékelyi iskola tetőszerkezetének rendbetétele, sorolták a községbeliek. Az Újszékelyt Fiatfalvával összekötő fahíd kapcsán elmondták, hogy új hídra lenne szükség, mivel a folyó mintegy 500 hektár mezőgazdasági területet választ el a településtől, és emiatt a lakosságnak körülményes kijutnia a földjeire, ráadásul balesetveszélyes még gyalogosoknak is.
– Azt az országút-szintű tervet meg kell hagyni, amelyben Keresztúr terelőútjának részeként Újszékelynél híd épülne, ugyanakkor községi használatra egy egyszerű, keskenyebb és olcsóbb, másik hidat kellene építeni, amely megfelel teheneknek, traktoroknak, szekereknek. Ebben a megyei tanács segíteni tud anyaggal, a tervek elkészítésével, de a helyi közösség is ki kell vegye a részét ebből – vázolta meglátásait Borboly Csaba.
A tanácselnök kifogásolta, hogy a község túl nagy árakkal készíttet terveket, amelyekre így lehetetlen finanszírozási forrást találni. Például az egyik tervben egy mellékhelyiség elkészítésénél egymilliárd régi lejjel számolnak, ami sok, ezt kevesebből is meg lehetne valósítani. A megyei tanács irányárával, 400 euró/négyzetméter építési díjjal kellene terveztetni a szenterzsébeti napközit és más épületeket ahhoz, hogy könnyebben lehessen finanszírozni a beruházást, figyelembe véve a község teherbíró képességét.
Az újszékelyi kántorlakást is fel kellene újítani, mivel nemsokára, 2016-ban ünneplik az unitárius templom építésének 200. évfordulóját, mondták el a megyei elöljáróknak. A munkálatok terve már elkészült, de még meg kell szerezni a különféle engedélyeket. A lakás leromlott állapotban van, mivel bár az unitárius egyházé az épület, tanárok és téesz-alkalmazottak használták szolgálati lakásként a múlt rendszerben és utána is, a lakók csak négy éve költöztek ki. Az egyháznak sajnos meghaladja az erejét a létesítmény rendbetétele, pedig az elképzelések szerint közösségi házzá lehetne alakítani, ahol heti tevékenységeket folytatnának, például idősklub és vasárnapi iskola működhetne itt, de konyhát és szálláshelyeket is kialakítanának. Hargita Megye Tanácsa ezt is támogatni tudná építőanyaggal, hangzott el Borboly Csaba részéről, a gyülekezet vállalná a munka kivitelezését.
Alsóboldogfalván szintén ráfér az iskolára a javítás, a ravatalozóépítést pedig hátráltatja a közbeszerzési eljárás. Mivel a 13-as számú országút községi szakasza rossz állapotban van, közbenjárást kértek a Héjjasfalva–Székelykeresztúr-szakasz korszerűsítése érdekében. Annál is inkább elkel itt a segítség, mert a vízvezeték-építés elhúzódó munkálatai az akadályát jelentik az út felújításának.
– Össze kell fognia a helyi és a megyei tanácsnak, a közbirtokosságnak, közmunkákat kell szervezni, Hargita Megye Tanácsa ebben tud partnerséget vállalni – mondta a megyei elöljáró.
A megbeszélés egyetértéssel zárult: a résztvevők vállalták, hogy mindenki odaáll, és azon lesznek, hogy a fenti problémákat orvosolják. A találkozót követően együtt megtekintették a felújításra váró Küküllő-hidat.
 
Újszékely, 2012. október 28.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774