Hátrányból előnyt

( Szavazat)42 megjelenítés

Mezőgazdasági konferenciát rendeztek Csíkszeredában
A jövedelem a gazdálkodók és ne a közvetítők zsebében maradjon – fogalmazott köszöntőbeszédében Márton István, a megyei önkormányzat vidékfejlesztési osztályának vezetője a január 20-án Csíkszeredában megrendezett mezőgazdasági konferencián. Az osztályvezető szerint ezt célozza a rendezvény azzal, hogy a szakembereknek lehetőséget teremtenek a tapasztalatcserére az aktuális mezőgazdasági témákban az EU-tagsággal kapcsolatos elvárásokról, újdonságokról, problémákról.

 

 

A jelenlévőket köszöntötte Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is. „A hátrányból előnyt lehet szerezni – jelentette ki a székelyföldi régió jelenlegi gazdasági helyzetére utalva. – Az összefogásnak ereje van, ezt bizonyítja a csíkkozmási pityókacsomagoló üzem létrehozása is.”
A megyeitanács-elnök szerint az általa vezetett intézmény a helyi kezdeményezésekben komoly partner, és nem csak pénzbeli támogatást ad, hanem valós érdekképviseletet is nyújt, akárcsak az RMDSZ megyei és országos szinten egyaránt. Borboly Csaba rámutatott: a mezőgazdaság fejlesztése összefügg a többi nagyobb székelyföldi projekttel, mint a turizmus fejlesztése vagy a faluképvédelem.
„Ha megvan a bizalom, ha hiszünk egymásban, akkor a pénz másodlagos” – szögezte le a tanácselnök.
A mezőgazdasági konferenciát Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Szarvasmarha Tenyésztők Egyesülete szervezte, és nagy érdeklődés övezte, ugyanis túljelentkezés volt a mezőgazdaságban dolgozók részéről. Előadást tartott dr. Seregi János, a gödöllői Szent István Egyetem címzetes egyetemi tanára A szarvasmarha-, juh- és kecsketenyésztés jövője az Európai Unióban, illetve Tej- és húsfeldolgozás kisüzemekben, lehetőségek. Berendezések és technológiák címmel, a Premium Hungaricum Egyesület tevékenységét ismertette  annak elnöke, dr. Kádár Imre, továbbá a mezőgazdasági termények kisüzemi feldolgozásáról és a biogazdálkodásról beszélt. Márton István, a vidékfejlesztési osztály vezetője a hagyományos pálinka-, tej-, hús- és péktermékeket előállítók érdekvédelmi egyesületeinek tevékenységét, valamint a „Székelyföldi” és „Székely” márkanevek, a védjegyhasználat elnyerésének feltételeit ismertette. A konferencia második felében szekcióüléseket tartottak.
Csíkszereda, 2010. január 20.

 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774