Határokon átnyúló kiváló együttműködés

( Szavazat)38 megjelenítés
Újabb egészségügyi felmérés és gyógyszeradomány a Kászonokban
A héten a Kászonokban szervezett egészségügyi felmérés kapcsán tartottak megbeszélést Kászonaltízen szeptember 14-én. Az eszmecserén a Jász-Nagykun-Szolnok megyéből érkező tizennégy szakorvos és Fejér Andor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke mellett részt vett Sófalvi László, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, dr. Demeter Ferenc, a Hargita megyei kórház igazgatója, dr. Csíki Csongor és Becze István megyei tanácsos, valamint Korodi Attila parlamenti képviselő is.

 

Fejér Andor kifejtette, örömükre szolgált az a munka, amelynek segítségével elősegítették a kászoniak egészségi állapotának javítását. Szerinte ezzel a második felméréssel (a program első részét 2009. április 27. – május 1. között, egy Bács-Kiskun megyei orvoscsoport részvételével, Oroszhegy községben bonyolították le – szerk.) nem ér véget ez a kiváló együttműködés. „Újra bebizonyosodott, sikereket csak közösen érhetünk el” – mondta, megköszönve a szakorvosok fáradozását.
Ezt követően kiértékelték a tavalyi felmérés eredményeit. Akkor a megvizsgáltak 10 százalékánál találtak olyan akut betegséget, amiről nem volt tudomása a családorvosnak. A leggyakrabban előforduló népbetegség gyerekeknél a bőrbetegség, felnőttkorban pedig az ágyéksérv, a prosztatarák, gombás megbetegedések, bőrdaganatok, a magas vérnyomás okozta gondok, valamint a cukorbetegség.
Nemcsak ingyenes szűrővizsgálatban, hanem ingyenes gyógyszeradományban is részesült a Kászonok lakossága: egymillió forintos adományt adott át a küldöttség azoknak a betegségeknek a kezelésére, amelyek az előző évek tapasztalata szerint a leggyakrabban fordulnak elő a lakosság körében. Ezzel is a lakosság egészségi állapotának javítását szeretnék elérni. Nem csupán elméleti diagnosztizálásra törekednek, hanem a gyakorlati gyógyítás a cél – közölték a szakorvosok.
A későbbiekben Fejér Andor és Borboly Csaba, a két megyei önkormányzat vezetője egyeztetett arról, milyen más területeken tudnak még együttműködni. Felmerült az éppen aktuális szakorvoshiány problémájának megoldása, például Jász-Nagykun-Szolnok megyében ösztöndíjrendszerrel támogatják a szakorvosokat – e gyakorlatot Hargita megyében is meg szeretnék honosítani, keresik rá a megoldást Hargita Megye Tanácsának szakemberei. Borboly Csaba sürgette a szórványtelepülések bevonását a két megye közötti együttműködésbe mind az egészségügyi szűrőprogrammal, mind a művészetek kölcsönös népszerűsítésével.
 
 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774