Hasznosítható tudás a munkahelyteremtéshez

( Szavazat)40 megjelenítés
Rövidesen befejeződik a FIDIBE projekt
Végéhez közeledik a magyarországi Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. által vezetett konzorcium projektje, a FIDIBE (Development of Innovative Business Parks to Foster Innovation and Entrepreneurship in the SEE Area) innovációs projekt, amelyben Hargita Megye Tanácsa is partnerként vesz részt. A három éve elkezdett megvalósítást Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Sebestyén Csaba, a Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. igazgatója, Haász Zoltán, a projekt menedzsere és András Zoltán, a projekt Hargita megyei megvalósításának felelőse ismertette a sajtó képviselőivel a csíkszeredai megyeházán február 22-én.
 
A sajtótájékoztatón Borboly Csaba tanácselnök megköszönte a Székesfehérvárról érkezett Közép-Pannon Zrt. képviselőinek, Sebestyén Csabának és Haász Zoltánnak a projektben való részvételi lehetőséget, a vezető partnerek részéről érkezett segítséget és együttműködést.
– Ebből a projektből Hargita megye nyert, és elsősorban munkahelyteremtéshez hasznosítható tudást nyertünk. Számunkra nem a pénztőke a legfontosabb, hanem a kapcsolati tőke, és célunk egy agráripari parkrendszer kiépítése, amelyhez ebből a projektből sikerült elkészíteni egy előzetes megvalósíthatósági tanulmányt. Szeretnénk a kis családi vállalkozásokat, a közösségekben elindult projekteket, különböző összefogásokat segíteni. Szintén ebből a projektből nyertünk egy olyan tudást, amelynek a felhasználásával Udvarhelyszéken szeretnénk létrehozni egy kétmillió euró értékű beruházást, egy olyan inkubátorházat, amely melegágya lehet a különböző társadalmi és gazdasági szereplők összefogásának, ahol a kis és közepes vállalkozóknak megfelelő tanácsadást és kapcsolati tőkét biztosíthatunk – fejtette ki Borboly Csaba a sajtótájékoztatón. Mint azt a tanácselnök hozzátette, ennek a pályázatnak más eredményei is vannak: az ebben a projektben megszerzett tudás segítségével újabb uniós pályázatokat sikerült lehívnia a megyei önkormányzatnak, és olyan papírokat készítettek el a projekt költségein, amelyekkel további közhasznú beruházásokat generálhatnak.
Sebestyén Csaba a FIDIBE projekt két nagyon fontos célját emelte ki: az egyik az innovatív vállalkozásfejlesztés és a versenyképesség javítása a kis és középvállalkozási szektorban, a másik pedig az ezen keresztüli munkahelyteremtés. „Ez két olyan cél, amelyet az Európai Unió is támogat, és nekünk is támogatnunk kell” – hangsúlyozta Sebestyén.
– Minden olyan célkitűzést, amit a projekt elején megfogalmaztunk kilencven százaléknál nagyobb mértékben tudjuk teljesíteni, amely eredmény, ismerve a többi nemzetközi projekt eredményét, kiemelkedőnek mondható. Ebben az együttműködésben az egyik legjobb partnerünk Hargita Megye Tanácsa volt – hangsúlyozta a Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. vezetője. Sebestyén a jövőre nézve kifejtette: „a FIDIBE projektet, az ebben a projektben kialakított együttműködést szeretnénk továbbvinni, és amikor az ebben a projektben elkészült megvalósíthatósági tanulmányok alapján elkezdődnek a kivitelezések, akkor is segítjük egymást, és átadjuk a legjobb gyakorlartokat egymásnak”.
Haász Zoltán projektmenedzser ismertette a projektet. E szerint a Dél-Kelet Európai Transznacionális Együttműködési Program (SEE) által finanszírozott és három év alatt megvalósított projektben hét ország (Magyarország, Szlovákia, Szlovénia, Olaszország, Románia, Görögország és Horvátország) kilenc szervezete vesz részt: innovációs és fejlesztési ügynökségek, önkormányzatok – köztük Hargita Megye Tanácsa –, egyetemek, innovációs és technológiai központok. A projekt célja inkubátorházak fejlesztése, a térség belső koherenciájának, a térségen belüli innovációnak, üzleti központoknak az erősítése (kis- és középvállalkozások támogatása innováció terén). A cél megvalósítása érdekében a projetkben résztvevő partnerek erősítették az együttműködéseket, ismereteket adtak át, beruházási projekteket és kézikönyvet készítettek el.
András Zoltán, a projekt Hargita Megye Tanácsára eső részének menedzsere megköszönte a vezető partner által a projekt során nyújtott profizmust és támogató hozzáállását. András röviden ismertette a projekt Hargita megyére eső részét. E szerint a több mint kétmillió eurós teljes költségvetésű európai uniós projektből több mint 200 ezer euró volt Hargita Megye Tanácsa része 4 580 eurós önrésszel. A projekt keretében a partnerek több alkalommal vettek részt képzéseken, tanulmányutakon, amelyek során inkubátorházak, ipari parkok működését tekintették meg. A projekt során több tanulmány készült el, az egyik a térség innovatív potenciálját mutatja be, míg egy másik a Hargita megyeihez hasonló gazdasági, társadalmi és jogszabályi környezetben működő Maros megyei ipari parkot mint jó példát tárgyalja. A projekt legújabb terméke a gazdasági megalapozó tanulmány, amely a jövőbeni agráripari parkrendszer megvalósíthatóságát és gazdasági-társadalmi hatásait elemzi.
A Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. egy másik európai uniós projektnek, a RECULTIVATUR elnevezésű, a vallási turizmus fejlesztésére irányuló projektnek is vezető partnere. A Hargita Megye Tanácsával való jó együttműködést bizonyítja az is, hogy a magyarországi vezető partner ebbe a projekbe is bevonta partnerként a Hargita megyei önkormányzatot. Így a 36 hónapos végrehajtási idejű FIDIBE projekt február végi lezárulását követően a RECULTIVATUR-ban dolgozik együtt tovább a két partner.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774