Használatba vehetné a Schola vendégházat Gyergyószárhegy

(0 Szavazat)64 megjelenítés

Elindulhatna az erdeigyümölcs-feldolgozó kisüzem a Hargita Megye Tanácsa által működtetett gyergyószárhegyi Schola vendégház konyháján. A VII. Híres Szárhegyi Káposztavásáron és Fesztiválon tett látogatása alkalmával Borboly Csaba megyeelnök erre vonatkozó javaslattervezetet mutatott be. 

Borboly Csaba a gyergyószárhegyi Torzsások Turisztikai Egyesület által szervezett fesztiválon az együttműködés érdekében tanácskozott október 19-én Gáll Kinga egyesületi elnökkel. A helyi gazdasszonyokból alakult szervezet elnöke jelezte: közel két éve nem tudják hasznosítani a megyei tanács pályázatán nyert lekvárkészítő kisüzemi kuktájukat, mivel a helyi önkormányzat ingatlanjai közül mindeddig nem találtak megfelelő helyiséget a beüzemeléshez. A turisztikai szervezet Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének 2011. évi kiírásán 9940 lej támogatást nyert erdeigyümölcs-feldolgozó konyha létrehozására.
Borboly Csaba megoldásként a helyi önkormányzatok és a megyei tanács közötti együttműködésre vonatkozó elképzelését vázolta fel. Eszerint a szárhegyiek a megyei tanács ügykezelésében lévő, jelenleg a Gyergyószárhegyi Művészeti és Kulturális Központ vendégházaként működő Scholát újból saját tevékenységük fellendítésére használhatnák.
– Szeretném, ha a szárhegyiek használnák a vendégházat. Ha a megyei tanács testülete is rábólint erre a kezdeményezésre, akkor az itteni konyhát akár a Torzsások tagjai is használhatják jó minőségű, bevizsgált élelmiszerek előállítására – mondta az elöljáró.
A jelenleg irodáknak is helyet adó ingatlan mindig is a szárhegyieké volt, iskola működött benne, a megyei tanács néhány éve saját pénzén újította fel. A megyeelnök úgy véli: talán jobb, ha a községnek visszaadják, hiszen a megye eddigi mutatók alapján a kapacitásához képest nem tud hasznosan gazdálkodni vele, ha pedig újból a község használná, az meglátása szerint több hasznot hozhatna a térségbeli turizmusnak.
– Jövedelemkiegészítés lehetne a konyhában folyó tevékenység a helybélieknek, hiszen az erdei gyümölcs a közelben terem, és minden gazdasszonynak van egy jól bevált családi receptje – jegyezte meg Gáll Kinga, az egyesület elnöke.
Mivel a Torzsások projektjét a helyi önkormányzat 51%-os arányban támogatta, Gáll Kinga bízik abban, hogy ezúttal sikerül közösen véghezvinni az elakadt javaslatot, és a község számára garantáltan hasznos együttműködés lesz az eredmény.
A turisztikai egyesület elnöke az október 19-i káposztafesztiválon tett javaslat után mihamarabb lépni kíván. Mint jelezte, a legrövidebb időn belül egyeztet a szervezet tagjaival, és a helyi önkormányzathoz fordulnak, hogy elindulhasson a használatbavétel procedúrája Gyergyószárhegy és az egyesület tevékenysége érdekében.

Gyergyószárhegy, 2013. október 19.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774