Három év gyümölcse érett be

( Szavazat)40 megjelenítés
Ívóvíz- és szennyvíztisztitó, felújított községi út és kulturális központ került átadásra
Három év gyümölcsei értek be május 28-án, hétfőn a Bogát Önkormányzati Fejlesztési Társulás jóvoltából Madéfalván, Csíkcsicsóban és a községhez tartozó Csaracsó faluban. Az ivóvíz- és szennyvízhálózat, a szennyvíztisztító állomás, a 12-es községi út, valamint a csaracsói kulturális központ átadásán a helybeliek mellett jelen volt Korodi Attila parlamenti képviselő, volt környezetvédelmi miniszter, Tánczos Barna volt államtitkár, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Becze István megyeitanácsos is. 
 A Bogát Önkormányzati Fejlesztési Társulás 2008. szeptemberében alakult meg Csíkcsicsó, Madéfalva, Csíkrákos és Csíkszentmihály községek részvételével, melynek első legfontosabb célkitűzése az volt, hogy pályázatot adjon le a Halászati és Vidékfejlesztési Kifizetési Ügynökséghez. A több mint 2500 oldalas pályázati dokumentáció pozitív elbírálást kapott, így közel 6 millió eurós támogatás érkezett a vidéki infrastruktúra javítására és fejlesztésére. Hargita Megye Tanácsa a projektet összesen 350 000 lejjel támogatta.
A pályázatból valósították meg Madéfalván az ívóvíz- és szennyvízhálózat, valamint a szennyvíztisztitó állomás megépítését, amit hétfőn a 11 órás ünnepi szentmise után helyi és megyei elöljárók jelenlétében Bartalus Zoltán madéfalvi lelkész áldott meg. Az ivóvíz és szennyvízhálózatnak az összhossza 78 km. A Madéfalvát és Csíkrákos községet ellátó tisztítóállomás megáldásán több mint száz helybeli volt jelen. Az ünnepélyes szalagvágásra Szentes Csaba Madéfalva polgármestere Borboly Csaba megyeitanács-elnököt és Császár Attila, Csíkrákos polgármesterét kérte fel, aki a Bogát Társulás jelenlegi elnöke.
A pályázat részeként sikerült felújítani a 12-es községi út Madéfalva és Csíkcsicsó közötti szakaszát, amit ugyancsak hétfőn adtak át jelképesen a közösségnek. „Azt láttuk helyesnek, hogy visszakapcosljuk Csaracsót a közösségbe, hogy elérhessék Madéfalvát és Csíkcsicsót is, egy jó úton. Mindenki használja egészséggel ezt az új utat, vigyázzanak rá!” – kérte a jelenlévőket Balló József, Csíkcsicsó polgármestere.
„Sikerült elérni, hogy annyi pénz jöjjön ebbe a négy közésgbe, amire talán az országban nincs példa. Az elmúlt négy évben sok mindent sikerült megtenni és ezért köszönet a Bogát társulásnak, valamint a polgármesternek illetve a tanácsos testületnek.” – hangsúlyozta Borboly Csaba megyeitanács-elnök.
Az útátadást követően avatták fel a zsúfolásig telt kulturális és természeti örökséget népszerűsítő és tájékoztató központot Csaracsóban.
Az avató ünnepségen Szentes Antal a projekt menedzsere elmondta: 2008. december 19-én adták le a pályázatot, és 2009. június 18-án írták alá a támogatási szerződést, ami három évre szólt, 2012. június 18-án fog lejárni. „A Társulás létrejöttének célját elértük, a projektet kiviteleztük és lassan befejezettnek tekintjük.”– mondotta. „Június 19-én átfogjuk adni működtetésbe a csaracsói központot a csíkcsicsói tanácsnak, a napköziotthont a csíkszentmihályi tanácsnak, a víz- és csatornarendszert a HarVíz regionális szolgáltatónak.” – fűzte hozzá a projektmenedzser.
„Az a meggyőződésem az elmúlt négy évről, hogy bár 2004-ben a községek látszólag szátvátlak, és az egy községből három község lett, a mai nap már azt tudjuk bebizonyítani, hogy ismét kezdtünk egymáshoz közelíteni. Azt kerestük, hogy mi az, ami összeköt, és nem azt, ami szétválaszt.” – mondta Szentes Csaba, Madéfalva polgármestere.
„Az az életszínvonal, ami fele áhítozunk, amely a rendhagyó székely falut szeretné megtartani, de közben a város adta teljes életminőséghez tartozó lehetőségeket megadja, annak része az is, hogy a szennyvizet tisztítani kell, jó minőségű ivóvizet kell vezetni a faluba, hogy jó úton kell járni, és a gyerekeinket jó iskolai rendszerben kell oktatni. A Bogát Társulásnak ez a pályázata pont ezeket a területeket kapcsolta össze.” – méltatta a projektet Korodi Attila parlamenti képviselő.
Az ünnepség a székely himnusz eléneklésével zárult a helybeli fúvószenekar közreműködésével, majd a jelenlévőket ebéddel és szeretetvendégséggel fogadták.
A projekt részeként megvalósított csíkrákosi és csíkszentmihályi beruházások május 29-én, kedden kerülnek átadásra.
 
Csíkszereda, 2012. május 28.
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774