Három elvágott szalag, három új beruházás

( Szavazat)52 megjelenítés
Hármas avatót tartottak tegnap a Gyegyói-medencében. Remetén, illetve a hozzá tartozó Eszenyő határában, valamint Ditróban vágtak szalagot, két felújított megyei útszakasz, valamint hat és fél kilométer ivóvízhálózat hivatalos átadóján. A megyei önkormányzat részéről Petres Sándor alelnök és Bende Sándor tanácsos jelent meg együtt ünnepelni a települések polgármestereivel, a helyi önkormányzatok képviselőivel. A tervezők, kivitelezők, újságírók mellett a hideg ellenére a községek lakosai – a beruházások tulajdonképpeni haszonélvezői – közül többen megjelentek, hivatalosan is birtokba venni a nemrég elkészült aszfaltszőnyeget, vagy rácsodálkozni az új tűzcsapra kötött tömlőből magasra szökő vízsugárra.
 
Eszenyői ivóvízhálózat
 
Az első megálló az eszenyői határban volt, ahol a kis település vízhálózatának kiépítését ünnepelték az egybegyűltek. „A Sole Bone program alapjaiból – legalábbis részben – megtörtént Remete és Ditró ivóvízhálózatának kiépítése, a nyolc kút fúrásával kezdődően a vezetékek lefektetéséig. Ennek kibővítésére jó lehetőséget biztosított az 577-es kormányrendelet, amely a kis települések vízhálózatának kiépítését támogatta, Borboly Csaba megyeitanács-elnök hatékony segítségével sikerült kihasználni a lehetőséget, így lehet ma vezetékes víz az eszenyői hatvan háztartásban. Szerencsére jó kivitelezőt azonosítottunk, aki időben befejezte az alig júliusban megkezdett munkálatot” – mondta Laczkó Albert Elemér, Remete polgármestere. Eszenyő remetei hálózatból kapja a vizet egy három kilométeres fővezetéken keresztül, a kis településen pedig újabb 6,5 kilométer hosszú vízhálózatot fektettek le. A 780 ezer lejből kiépített rendszer része a 11 tűzcsap is, közkutak kialakítását ellenben feleslegesnek tartották, ugyanis a település összes háztartása rácsatlakozott a rendszerre.
 
Remete – Várhegy útszakasz
 
Szalagot vágtak a 153D, Remetét-Marosvárheggyel összekötő megyei út két felújított szakaszának felavatására is. „A felújított út egyik része csak két új aszfaltréteget kapott, mivel nem volt különösebb gond az alapozással, a másik részénél viszont tulajdonképpen újra kellett építeni az illető szakaszt” – részletezte Moldován József, a megyei utak gondnokságának igazgatója. Az összesen négymillió lejes beruházásnak két irányból kezdtek neki, így a településeken belül Remetén 1,2 kilométer, Várhegyen pedig 3,5 kilométer új útburkolat készült el, a munkálatokat a Multipland Kft. végezte.
 
Ditróból Tölgyesre
 
Ditró sem maradt le az ünneplésről, hiszen ott is egy lépéssel előre haladt a megvalósítás útján a helyiek régi álma, a 127-es megyei út Ditró – Tölgyes közötti szakaszának aszfaltozása. A kivitelező, a Viadukt Kft. itt is a fentebb említett módszer szerint, két irányból látott neki a javításnak, Ditró irányából másfél, Tölgyes felől pedig valamivel több mint két kilométert sikerült felújítani, az utóbbi esetében a szakasz újraalapozására is szükség volt. „A beruházások időszakát ígértük a mandátum elején, igyekszünk eleget tenni ennek. Különös örömet jelent tehát számunkra, ha sikerül egy-egy újabb olyan szalagdarabbal gazdagítani a gyűjteményt, amely valamilyen sikerre vitt beruházás avatójáról származik. Szerencsére jó ütemben gyűlnek ezek” – emelte ki Puskás Elemér, Ditró polgármestere.
Az elhangzottakból az is kiderült, hogy az említett útszakaszok felújítása tulajdonképpen csak az első sikeres lépéseken van túl, a munka korántsem fejeződött be, és a lehetőségekhez mérten igyekeznek minél hamarabb összetalálkozni az utakat két irányból építő csapatok.
 
Csíkszereda, 2009. december 15.
 
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774