Hargita Megyei Sajtógála első alkalommal

(0 Szavazat)56 megjelenítés

Újságírókat díjaztak a csíkszeredai megyeházán

A Hargita megyében készült legjobb írott sajtós, tévés és rádiós alkotások készítőit díjazták március 11-én, pénteken Csíkszeredában, a Hargita Megyei Sajtógálán. A Hargita Megye Tanácsa és a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) által meghirdetett sajtópályázatra összesen több mint hatvan pályamunka érkezett, különböző kategóriákban: tudósítás, riport, portréinterjú, tematikus oldal, sportújságírás, vezércikk, dokumentumfilm, műsorvezetés, sajtófotó. A Codex Kamarazenekar muzsikája után Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke köszöntőbeszédében elmondta, nem véletlenül választották ezt a március 15-éhez közeli időpontot a gála számára.


– Március 15. a magyar szabadság napja, s egyben a magyar sajtószabadság napja is, ugyanis a márciusi ifjak által megfogalmazott 12 pont közül a legelső kéri a cenzúra eltörlését, így ezen a napon illik a legjobban teljesítő újságírókat díjazni – fejtette ki Borboly Csaba. – Hargita Megye Tanácsa az újságírók munkáját kívánja elismerni a sajtógála megszervezésével. Azért, hogy ne csak a munka jusson az újságírónak, hanem egy kis ünnep is. Lévén, hogy szakmai kérdésekben mi nem vagyunk illetékesek, a gálára beküldött pályamunkák elbírálására a Magyar Újságírók Romániai Egyesületét kértük fel.

A tanácselnök megjegyezte, hogy nem új keletű a MÚRE-val való együttműködés, ugyanis a megyei tanács évente szakmai díjat ad egy-egy újságírónak az egyesület javaslatára a megyenapok alkalmával, továbbá évente vendégül látja gyergyószárhegyi intézményében a MÚRE szakmai táborát, amelyen a szervezet javaslatára díjaz egy-egy, a kultúra terén jeleskedő újságírót.


Karácsonyi Zsigmond, a szakmai szervezet elnöke, a Népújság főszerkesztő-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy az előző években a romániai magyar újságírók Budapestre jártak díjakat átvenni, ám most, kivételesen, Csíkszeredába jöttek. Ezt követően a MÚRE zsűrije – Karácsonyi Zsigmond, Ambrus Attila, a Brassói Lapok főszerkesztője, Szekeres Attila, a Háromszék szerkesztőbizottságának tagja, Sarány István, a Pallas-Akadémia Kiadó szerkesztője, Kacsó Sándor, a Román Televízió magyar adásának főszerkesztője, Simonffy Katalin, az RTV munkatársa, valamint Székedi Ferenc újságíró, egyetemi oktató – értékelte és díjazta az alkotásokat. Az írott sajtóból benevezők közül két tudósítás nyert: Jánossy Alíznak, a Krónika gyergyószentmiklósi munkatársának a maroshévízi Urmánczy Egyesület körüli vitákról írt tudósítássorozata, valamint Gina Ştefannak, az Agerpres hírügynökség tudósítójának egy székelyudvarhelyi cukrász családi vállalkozásról készített anyaga. A legjobb portréinterjú az Antalfi Józsefé, az Udvarhelyi Híradó munkatársáé, aki egy kalapkészítőt mutatott be, a legjobb riport a Kedves-Tamás Gyopáré (Gyergyói Kisújság,Harisnyaszabó, székelyruha-varró), a legkiválóbb tematikus oldal készítője Pethő Melánia, a Gyergyói Hírlap szerkesztője, decemberi magyar és székely népszokásokról szóló összeállításával, sportújságírás kategóriában pedig Jakab Árpád, a Hargita Népe székelyudvarhelyi munkatársa kapott elismerést Nem kaptak engedélyt a jégralira című tudósításáért.

Tévés kategóriában a zsűri a legjobb portréinterjúnak Száva Enikő, Demeter Levente, Fancsali Levente (Duna Tv, Székelyudvarhely) TündiKÉK című filmjét találta. A tudósítás műfajában négy alkotást díjaztak: Csúcs Mária és Csúcs Péter (Duna Tv, Csíkszereda): Csíkszereda kiváltságlevele; Adorján Botond, Ferencz Hunor, Szabó Attila (Aves Media, Székelyudvarhely): Korrupció; Fábián Kornélia, Dakó István, Fancsali Levente (Duna Tv, Székelyudvarhely):Garázsváros; Bajna György, Zsigmond Attila (Rex Videó Stúdió, Gyergyószentmiklós): Hadijáték Gyergyóremetén.

Rádió kategóriában Oláh-Gál Elvira, a Kossuth rádió csíkszeredai tudósítója kapott elismerést a Jánosi Gyulával készített portréinterjújáért. A díjazottak pénzjutalomban és könyvutalványban részesültek.

Csíkszereda, 2011. március 11.  

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774