Hargita megyei azonnali segítség Neamţ megyének

( Szavazat)35 megjelenítés
December 16-án, vasárnap délben telefonon kért segítséget a szomszédos Neamţ megye tanácselnöke Borboly Csabától, Hargita Megye Tanácsának elnökétől, hogy az alintézményként működő hegyimentő közszolgálat segítsen a mentésben egy havazásban elzárt faluban. A megyei tanács európai uniós pályázattal nyert négy nyolckerekű készenléti járművet, amely télen-nyáron bevethető, árvíz és nagy hó esetén egyaránt. A héten az előre jelzett havazások miatt Vrancea megye is segítséget kért Hargita Megye Tanácsa Hegyimentő Közszolgálatától. 
 Borboly Csaba azonnali támogatásáról biztosította a Neamţ megyeieket.
– A hegyimentőink, habár Gyergyóhollóban voltak mentőakción, és egész éjjel dolgoztak, a telefonhívást követő egy órán belül már el is indultak az egyik korszerű hójáróval segíteni a külvilágtól elzárt Neamţ megyei településnek – mondta a Hargita megyei tanácselnök hangsúlyozva: – Szolidárisnak kell lennünk egymás iránt, segítenünk kell a bajba jutott szomszédjainkon – hangsúlyozta Borboly Csaba az Argót szállító terepjáró indulásakor.
– Az Argo típusú nyolckerekűt a hargitafürdői hegyimentőcsapattól küldték el egy, a vezetésére kiképzett személlyel. Az élelmiszer eljuttatásában és a beteg emberek elszállításában tudunk elsődlegesen segíteni ezúttal – tájékoztatott Fekete Örs, a hegyimentő közszolgálat vezetője.
Hargita megye, bár az ország egyik legkisebb megyéje, a legjobban felszerelt, illetve felkészült, hiszen kihasznált minden uniós pályázati lehetőséget, így nem a megye adófizetőinek pénzéből kellett megvásárolni ezeket a drága eszközöket, hanem több mint kétmillió eurót sikerült lehívni EU-s forrásokból a hegyimentő közszolgálat korszerűsítésére.
 
Nehéz bevetésen voltak a hegyimentők
Szombat este 9 órakor érkezett a hívás Hargita Megye Tanácsa Hegyimentő Közszolgálatának maroshévízi csapatához, hogy Gyergyóholló közelében egy személy egy szakadék mélyén eszméletlenül fekszik. Öt hegyimentő azonnal a baleset helyszínére sietett, ahol egy 33 éves személyt találtak. A balesetet szenvedett személy sajnos már életét vesztette, és a hegyimentőknek az elhunyt holttestét kellett kiemelniük és leszállítaniuk nehéz terepen a hegyi csendőrség segítségével a községbe, ahol átadták az illetékes szerveknek. Az információk szerint a fiatalember karácsonyfát szeretett volna hazavinni, ezért felmászott egy magas fára, amelynek a hegyét akarta levágni, de közben egyensúlyát vesztette és a szakadékba zuhant.
– Az akció több mint három órát tartott, és az is megnehezítette a hegyimentők dolgát, hogy közben havazott és erősen fújt a szél – számolt be Fekete Örs, a Hargita megyei hegyimentő közszolgálat vezetője.
 
Csíkszereda, 2012. december 16.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774