Hargita megyében jelene és jövője van a turizmusnak

( Szavazat)32 megjelenítés
Székelyföldi Akadémiát rendeztek Homoródszentmártonon
A Hagyományos székely termékek mint lehetőség a Székelyföld gazdasági felemelkedésében címmel, valamint a Hargita megyei turizmus témájában tartott előadást Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Közhasznú Társaságának igazgatója és Gászpor István, a megyei tanács fejlesztési igazgatóságának munkatársa szeptember 28-án Homoródszentmártonon, a megyei tanács Székelyföldi Akadémia című rendezvényosorozata keretében.
Az egybegyűlteket Kerekes Péter Tivadar, a község polgármester köszöntötte, örömét fejezve ki, hogy Hargita Megye Tanácsa Homoródszentmártonra is elhozta a Székelyföldi Akadémia rendezvénysorozatot, hisz nagyon fontos, hogy a település értelmiségi rétege véleményt tudjon formálni és be tudjon kapcsolódni a döntéshozatalba.
Hargita Megye Tanácsa részéről Birtalan József megyemenedzser köszöntötte a résztvevőket.
– Bárki felteheti a kérdést, hogy mit is jelent pontosan a Székelyföldi Akadémia, mit takar, mi a célja. Hargita Megye Tanácsa nem okítás céljából hozta létre a rendezvényt, hanem hogy szakmai konzultációt folytasson, és bevonja az értelmiséget a politikai döntéshozatal előkészítésébe – mondta a menedzser hozzátéve: – A hétköznapokban előfordul, hogy a mi munkánk, a politikusok munkája és az önök munkája nem találkozik, elsiklik egymás mellett, ezért van szükség a hatékony párbeszédre, tájékoztatásra, vélemények összegyűjtésére, a szakmai tudás bevonására. Fontos, hogy közösen tudjunk megoldást találni a problémákra.
Gászpor István előadásában elmondta, hogy Hargita Megye Tanácsa a megye fejlődése szempontjából az egyik alapvető ágazatnak a turizmust tekinti, ezért annak fejlesztése érdekében számos intézkedést foganatosított. A kezdeményezések között szerepel a hazai és nemzetközi turisztikai projektek feltérképezése, menedzsmentje és koordinációja, a tanács részt vesz a Szektoriális Operatív Program, valamint a Regionális Operatív Program keretében benyújtandó pályázati anyagok összeállításában, a pályázatok lebonyolításában, amelyek során a megyei jelentőségű turisztikai vonzerő fejlesztésére, bővítésére törekszik. Gászpor bemutatta a támogatott turizmusfejlesztési projekteket, hangsúlyozva: a megyei tanács mindezen kezdeményezések mellett segít a helyi önkormányzatoknak anyagi forrást szerezni nemcsak az elengedhetetlen infrastrukturális beruházásokra, hanem a turizmus fejlődését szolgáló projektekre is, mint például sípálya, wellnessközpont építésére, fürdőhelyek kialakítására, népi fürdők, menedékházak rendbetételére.
Márton István ismertette Hargita megye mezőgazdasági helyzetképét a rendszerváltás után, a helyi specifikus problémákat, mint az állattenyésztés és növénytermesztés, valamint a megye mezőgazdaságának erősségeit, például az éghajlat kedvez a vetőmagburgonya, illetve az étkezési burgonya termesztésének, 77%-a a mezőgazdasági területeknek természetes gyep. Részletesen kitért Hargita megye gazadasági fejlődésének lehetőségeire: húsmarhatenyésztés, biokultúra kialakítása, az agroturizmus fejlesztése, a Székely termék védjegy használati lehetőségére és a székelytermék-vásárokra.
A rendezvény végén Birtalan József megyemenedzser székely zászlót adott át Kerekes Péter Tivadar polgármesternek. A kék-arany színű lobogó egyben Hargita megye hivatalos zászlaja is.
Homoródszentmárton, 2011. szeptember 28.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774