Hargita megyébe látogatott Kelemen Hunor miniszter

( Szavazat)43 megjelenítés
 November 2-án Csíkszépvízen kezdte Hargita megyei látogatását Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter, ahol megtekintette az 1799-ben készült, Hargita Megye Tanácsa programja keretében felújított székely kaput.
Ezt követően a csíkszeredai megyeházán egyeztetett a megye kulturális intézményeinek vezetőivel, illetve civil szervezetek képviselőivel. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke ismertette a megyei tanács kulturális örökségvédelmi programjait, amelyek magukban foglalják a faluképvédelmet, a régi székely kapuk felújítását és a régészeti kutatásokat. Elmondta, szigorítani szeretnék az építkezésre vonatkozó jogszabályokat, engedélyezéseket, hogy megakadályozzák a székely falvak képének tovább torzulását, és arra ösztönözzék a lakosságot, hogy hagyományos stílusú házakat építsen. A megyei tanács elnöke azt is közölte, hogy a székely kapuk felújítása nagyon költséges, ezért újabb anyagi forrásokat keresnek az illető program finanszírozására.
Kelemen Hunor miniszter ismertette az általa vezetett tárca ez évi programjait, és beszélt jövő évi terveikről. Kifejtette, nehéz olyan költségvetésből gazdálkodni, amelyet tavaly alkotott egy másik párt, ráadásul Európában a legkisebb létszámú művelődési tárca a romániai. A büdzsét viszont sikerült kiegészíteni, és jövőre is meg szeretnék tartani ezt az összeget, további magyar vonatkozású műemléket véve fel a műemlékvédelmi listára. Idén olyan Hargita megyei kulturális programokat támogatott a művelődési tárca, amelyek túllépik a megye határait: a csíkszeredai Régizene Fesztivál, film.dok, Ezer Székely Leány Napja, a gyimesi nemzetközi tánctábor – ezeket a jövőben is támogatni kell, szögezte le a miniszter. Kitért arra is, hogy az egykori moziépületeket átadták a helyi önkormányzatoknak azzal a kikötéssel, hogy csakis kulturális tevénységeket folytathatnak bennük.
Kelemen Hunor bejelentette: támogatnák azokat a városi önkormányzatokat, amelyek múzeumot és színházat tartanak fenn. Emellett azokat az önkormányzatokat is segítené a kulturális tárca, amelyek nem helyi jellegű kulturális folyóiratot finanszíroznak, és egyéves ösztöndíj elnyerésére pályázatot indítanak kortárs alkotók számára.
A megbeszélést követő sajtótájékoztatón Borboly Csaba hangsúlyozta, mindkét részről fontosnak tartják ezt a találkozót, amire gyakrabban kellene sort keríteni, hiszen pénz nélkül is sok mindent meg lehet valósítani összefogással, rendszeres konzultációval.
Ladányi László Zsolt prefektus értékelte a művelődési minisztérium azon intézkedését, hogy átadta a városi önkormányzatoknak a moziépületeket, és jogi segítséget ígért a helyi tanácsoknak az általános településrendezési tervük elkészítéséhez.
A Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium mintegy 300 műemlék felújításának ügyével foglalkozik, mondta Kelemen Hunor, felsorolva a felújítás előtt álló Hargita megyei épületeket: a csíkmenasági, székelydályai, székelyderzsi, tekerőpataki templom, a csíkszeredai Mikó-vár, illetve a székelyudvarhelyi Székely támadt vár. Ezek többségénél még folyik a közbeszerzési eljárás, és a program többéves, hívta fel a figyelmet a tárcavezető, aki azt is elmondta, hogy a kulturális minisztérium jövő évi költségvetésére vonatkozó pénzügyminisztériumi javaslatot sem morális, sem politikai szempontból nem tudja elfogadni.
„Nem tudom kisebb költségvetéssel elképzelni a minisztérium működését, ezért jövőre is legalább akkora keret kell rendelkezésünkre álljon, mint idén” – jelentette ki Kelemen Hunor.
A miniszter kitért az új oktatási törvényre is. Az ellenzéki kifogásokra utalva kifejtette, szerinte alkotmányos, hogy a kormány felelősségvállalással elfogadta a jogszabályt, hiszen közvita volt róla, és a szenátus korábban már megtárgyalta.
„A felelősségvállalás volt az egyetlen módja annak, hogy idén elfogadják az oktatási törvényt – mondta a miniszter, felháborítónak nevezve egyes ellenzéki politikusok kijelentéseit, miszerint az új törvény nemzet- és románellenes. – A Szociáldemokrata Párt (PSD), Ecaterina Andronescu oktatási miniszterrel együtt, tavaly elfogadta a kisebbségi oktatásra vonatkozó javaslatokat. Tavaly vagy idén voltak őszinték?”
Kelemen Hunor a továbbiakban megtekintette a csobotfalvi Szent Péter római katolikus barokk műemlék templomot, ahol Tövissi Zsolt műépítész ismertette az épület állapotát. A miniszter ezt követően Máréfalvára utazott, ahol Kovács Piroska, a Kőlik Egyesület vezetője bemutatta a székely kapuk felújítását célzó tevékenységüket, amit Hargita Megye Tanácsa 2008-ban felkarolt és megyei szintre emelt. A miniszter Hargita megyei programja a székelydályai református templom meglátogatásával zárult. 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774