Hargita megyébe látogatott a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat vezetősége

( Szavazat)45 megjelenítés
Hargita megye testvérmegyéje, a magyarországi Hajdú-Bihar megye hivatalos küldöttsége, Bodó Sándor és Kocsis Róbert, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke, illetve alelnöke látogatott Hargita megyébe szeptember 2–4. között.
 
 
A hivatalos látogatás alkalmával a testvérmegye küldöttségét Hargita Megye Tanácsa részéről Borboly Csaba elnök, Sófalvi László alelnök, Kassay Péter, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ igazgatója és Péterffy Ágnes, a Nemzetközi kapcsolatok iroda munkatársa fogadta a csíkszeredai megyeházán szeptember 3-án.
 
A találkozó alkalmával Bodó Sándor, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke átadta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének az idén 650. évfordulóját ünneplő Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere, Kósa Lajos által kiállított oklevelet, amelyben a város elöljárója a 42. Debreceni Virágkarneválon a Duna Televízió által felajánlott különdíjért gratulál Hargita Megye Tanácsának. A Duna Televízió különdíját Hargita Megye Tanácsa közösen nyerte el a Hajdú-Bihar és Bihar megyei önkormányzattal a idei virágkarneválon először indított közös virágkocsijával.
 
A 2009 óta testvérkapcsolatot ápoló két testvérmegye elöljárói által Hargita Megye Tanácsa székhelyén folytatott megbeszélés alkalmával együttműködést érintő témákról egyeztettek a felek.
 
A megbeszélésen elhangzott, hogy októbertől átszervezik a magyarországi megyei önkormányzatok hatásköreit. Az átszervezést követően elsősorban fejlesztési feladatokat kapnak az önkormányzatok, ugyanakkor a települési kapcsolatokra is nagyobb lesz a rálátásuk. Hargita Megye Tanácsa nyitott arra, hogy az új hatásköröket érintő témákban is tapasztalatcserén vegyen részt, többek között regionális fejlesztés témában.
 
Hargita Megye Tanácsa prioritásként kezeli a Székely termékek népszerűsítését és értékesítésének megszervezését. Ezen a téren Hajdú-Bihar megye jó tapasztalatokkal rendelkezik, elsősorban a hagyományos kézműves és élelmiszertermékek népszerűsítését illetően. A két megyei önkormányzat ezen a területen is együttműködéseket tervez, szakmai tapasztalatcserék megszervezésével, expókon való részvételi lehetőségekkel és szakképzéssel kapcsolatos közös pályázatok lebonyolításával.
 
A két megyei önkormányzat sikeresen működik együtt Hargita Megye Tanácsának Összetartozunk Közösségépítő Szórványprogramja keretében a szórványban élő magyar közösségek támogatása érdekében. Hargita Megye Tanácsa a megbeszélésen további együttműködési lehetőségeket javasolt e téren, így például szórványmegyei iskolákkal való cserekapcsolatok kialakítását és a hárompillérű együttműködés folytatását Hajdú-Bihar megye, Hargita megye és a szórványban élő magyar közösségek között. Hargita megye felkérte a testvérmegye képviselőit, hogy, lehetőségükhöz mérten, vállaljanak tutori szerepet a szórványban élő magyarokkal és településekkel szemben, amelyekért, erejükhöz és lehetőségükhöz mérten felelni tudnának.
 
A Határon túli osztálykirándulások programjának kapcsán Hargita Megye Tanácsa felajánlotta együttműködését Hajdú-Bihar megye részére, hogy a magyarországi diákok Székelyföldre látogathassanak és megtapasztalhassák a helyi szabadidős lehetőségeket. Hargita Megye Tanácsa ebbe a programba is szeretné bevonni a szórványban élő magyar diákokat. Borboly Csaba szerint a három pillérű tapasztalatcseréből mindhárom fél sokat nyerhet, hiszen megismerhetik egymás életkörülményeit, szokásait és kapcsolatokat alakíthatnak ki egymás között.
 
A két megyei önkormányzat közti fiatal testvérkapcsolat mentén már számos eddgi eredmény felmutatható. Ilyen például a megyék települései között kialakult, illetve kialakulóban levő testvérkapcsolatok. Testvértelepülési kapcsolat működik Székelyudvarhely és Hajdúdorog, Székelykeresztúr és Derecske, Korond és Nagyrábé, Nagygalambfalva és Mikepércs, Homoródalmás és Sacal (Körösszakál község), Gyergyóalfalu és Hajdúböszörmény között. Parajd és Hajdúnánás között is alakuló testvértelepülési kapcsolat van, illetve Hajdúsámson kérésére Máréfalva jelezte együttműködési szándékát. Ez utóbbi esetében Hargita Megye Tanácsa a közvetítésben vállalt szerepet.
 
Hasonlóképpen tervezik iskolák közötti kapcsolatok kialakítását is. Az iskolák közötti közös programok szervezésére már van sikeres példa, ugyanis jelenleg a dorogi iskola a gyergyószárhegyi oktatási intézménnyel pályázik közösen.
 
A kultúra terén számos eredményes együttműködés zajlott és van folyamatban a két megye között. Sikeresen működik a művészcsere, kiállításcsere és havonta szerveznek közös kulturális rendezvényeket.
 
A megbeszélésen elhangzott, hogy a felek még számos más területen is szeretnék bővíteni az eddigi együttműködésüket, így a sport, ifjúság, a gazdasági kapcsolatok, valamint közös pályázatok benyújtását is tervezik különböző területeken.
 
A Hajdú-Bihar megyei küldöttség szeptember 3-án Homoródalmásra látogatott, ahol részt vett a Barlangfesztivál elnevezésű, szeptember 1–4. között zajló homoródalmási falunapok eseményein, így a néptánc előadásokkal tarkított, Hargita Megye Tanácsának támogatásával megépített multifunkcionális sportbázis avatóünnepségén is.
 
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774