Hargita Megye Tanácsához látogatott a francia nagykövet

( Szavazat)54 megjelenítés
Gazdasági, oktatási, kulturális, turisztikai kapcsolatokról beszélgetett Philippe Gustin, Franciaország romániai nagykövete április 24-én a csíkszeredai megyeházán Petres Sándorral, Hargita Megye Tanácsának alelnökével és vezérigazgatókkal. A diplomatát elkísérte Sebastian Gorlan tanácsos.  
 Philippe Gustin egy éve nagykövet Romániában, és sorra végigjárja a megyéket, Csíkszereda a harmincötödik megyeközpont, ahová ellátogatott. Elmondta, hogy Romániában eddig mintegy háromezer francia befektető van jelen, de nagy az érdeklődés, még többen jönnének. A nagykövet szeretné, a frankofón kultúra „közelsége” miatt is, ha a francia nyelv nagyobb teret kapna az oktatásban, a turizmus kapcsán pedig azt mondta, hogy a francia turisták között sokan nem luxusszállodákat keresnek, hanem helyi hagyományos életformák iránt érdeklődnek, és erre Hargita megye kiváló terep. Philippe Gustin meghívta Petres Sándort egy június 13–14-én tartandó konstancai konferenciára, amelyen a romániai–franciaországi partnerségi kapcsolatok bővítéséről lesz szó.
Petres Sándor alelnök röviden bemutatta a megyét a megyei tanács vendégeinek, azt is hozzátéve, hogy Hargita megye a romániai vízhálózat bölcsője, és az ásványvíz-palackozásban komoly lehetőségek vannak, akárcsak az alternatív energia előállításában. Csata Tünde, a menedzsment vezérigazgatóság vezetője ismertette Hargita Megye Tanácsa nemzetközi kapcsolatait, köztük a franciaországiakat, valamint a hagyományos székely termékek nemzetközi népszerűsítését is. Zonda Erika, a Programok és Alárendelt Intézmények Vezérigazgatóságának vezetője két olyan európai uniós pályázatról beszélt, amelyben részt vesz a megyei tanács, és francia partnerek is szerepelnek benne – ezek a Robinwood Plus és az ENGAGE projektek. Isán István Csongor, a megyei tanács alintézményeként működő Hargita Megyei Kulturális Központ menedzsere a kulturális kapcsolatok építésének lehetőségeként említette a csíkszeredai Régizene Fesztivált és a csíksomlyói pünkösdi búcsút, valamint a csíki dzsúdósok nemzetközi eredményeire hívta fel a figyelmet.
Az alelnök szerint fontos gazdasági és kulturális kapcsolatok alakulhatnak ki Hargita megye és a francia térségek között. A nagykövet azt ígérte, még visszatér, turistaként is, és jelezte, hogy folytatni kívánja a most felvetett témákról a beszélgetést, amit Petres Sándor is szorgalmazott.
 
Csíkszereda, 2013. április 24.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774