Hargita Megye Tanácsa támogatja a hazatérni vágyó fiatalokat

( Szavazat)29 megjelenítés
Harminc középiskolás és tíz egyetemi hallgató kapott ösztöndíjat Hargita megyében a Hargita Megyéért Egyesület és Hargita Megye Tanácsa kezdeményezésére. A csíkszeredai Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem hátrányos helyzetű egyetemi hallgatói részére létrehozott szociális tanulmányi ösztöndíjat (fejenként 300 lej), valamint a Hargita Megye Szellemi Fejlődéséért elnevezésű tanulmányi és szociális ösztöndíjat (fejenként 500 lej) Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke és Birtalan József alelnök adta át október 3-án a megyeházán, díszoklevéllel együtt. 
 Még a tavasszal, a megyei tanács kezdeményezésére, a Hargita Megyéért Egyesület szociális tanulmányi ösztöndíjalap létrehozásához gyűjtési akciót szervezett, emelt díjas sms-sel lehetett hozzájárulni a sapientiás hallgatók szociális ösztöndíjához, amelyhez Hargita Megye Tanácsa ezer lejt tett hozzá, és a sapientiás tanárokból, valamint az egyetemi diáktanács, az egyesület és a megyei tanács egy-egy képviselőjéből álló ösztöndíjbizottság ítélte oda a tíz egyetemistának. A Hargita Megye Szellemi Fejlődéséért elnevezésű ösztöndíjra, április 20-i határidővel, azok a középiskolások pályázhattak, akik Hargita megyében laknak, és itt járnak iskolába is, a közösség építéséért kiemelkedő tevékenységet folytatnak, a családjukban az egy főre eső havi nettó jövedelem nem haladja meg a 600 lejt, és az előző évi tanulmányi átlaguk meghaladja a kilencest. Az ösztöndíjra 180 középiskolás, illetve 42 egyetemi hallgató jelentkezett.
A díjak átadásán jelen volt még Ladó Tihamér, a megyei tanács Légy a megye vezetője egy napra! címmel meghirdetett versenyének győztese és Lajos Katalin, a Sapientia egyetem adjunktusa is. Borboly Csaba tanácselnök köszöntőjében elmondta, hogy az általa vezetett intézmény támogatja a fiatalokat abban, hogy tanulmányaik elvégzése után itthon helyezkedjenek el.
– Alapítványainkban, hivatalainkban munkalehetőséget biztosítunk, az egyetemisták is kipróbálhatják ezt a területet. Már egyeztettünk erről a Kolozsvári Magyar Diákszövetséggel, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem hallgatóival, és szándékozunk erről tárgyalni a bukaresti és temesvári egyetemi szervezetekkel is. Nem titkolt szándék az értékes szakemberek itthon tartása, illetve hazavonzása – jelentette ki a megyei elöljáró hozzátéve: – Akárcsak az ösztöndíjak elbírálásakor, az állásinterjúkon is előnyt jelent, ha a jelentkező már középiskolás korában részt vett különféle közösségi, illetve tanintézeten kívüli tevékenységekben.
Borboly Csaba azt is elmondta, hogy a megyei tanács által létrehozott Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás hamarosan pályázatot hirdet fiatal kutatók számára.
A díjak átadása előtt a diákok meglátogatták a megyeháza néhány irodáját, a galériát, az amfiteátrumot és az itt működő Hargita tévéstúdiót.
 
Csíkszereda, 2012. október 3.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774