Hargita Megye Tanácsa tagja lett a Szubszidiaritást Követő Hálózatnak

( Szavazat)33 megjelenítés
Elfogadták Hargita Megye Tanácsa jelentkezését a Régiók Bizottsága keretében működő Szubszidiaritást Követő Hálózatba (Subsidiarity Monitoring Network – SMN), kapta meg az értesítést február 5-én az intézmény. 
 Az SMN 2007 áprilisában indult annak érdekében, hogy megkönnyítse az információáramlást az Európai Unió és a helyi, valamint a regionális önkormányzatok között a különböző dokumentumokat, törvénykezést, politikai javaslatokat illetően, amelyeket az Európai Bizottság kezdeményez. A döntéseket az SMN hálózat tagjai konzultációkon és különböző érdekérvényesítő tevékenységeken vitatják meg. A hálózat célja tehát, hogy hozzáférési pontként működjön, amely lehetővé teszi a partnerek számára, az információszerzésen túl, hogy kifejtsék véleményüket az uniós jogalkotással kapcsolatosan, valamint az azt követő folyamaton belül is.
Az SMN hálózatban a helyi és regionális önkormányzatoknak, valamint ezek egyesületeinek lehetőségük van befolyásolni az Európai Unióban a döntéshozói folyamatokat, ezen belül érvényesíteni a képviselt régió érdekeit a szállítás, foglalkoztatottság, szociális politika, oktatás, elhivatott képzés, ifjúság és sport, kultúra, közegészségügy, transzeurópai hálózat, gazdasági, szociális és területi kohézió, környezet és klíma változás, energia területén. A tagok hozzáférnek a jövőbeli EU politikákat és jogalkotást illető információkhoz, részt vehetnek az ezekre vonatkozó konzultációkban. Jó gyakorlatokat ismerhetnek meg és cserélhetnek ki az EU politikájának decentralizált gyakorlatba ültetését illetően helyi szinten. Továbbá cél megszüntetni a bürokráciát és megismertetni a polgárokkal az EU politikákat.
„Hargita megye tagsága legfőképp a szubszidiaritás elve szempontjából hatékony és fontos. Ezáltal az Európai Unió intézményeinek döntései közelebb kerülnek a megye polgáraihoz, és olyan szakpolitikák kialakításának folyamatába tudunk beleszólni, amelyek mindannyiunkat érintenek. Az európai szintű konzultációkban való részvételünk révén javaslataink és Hargita megye érdekeinek kifejtése hamarabb eljut az EU döntéshozóihoz, így több testület figyelembe veszi a helyi problémákat, kihívásokat és a lakosság életszínvonalának növelésére irányuló törekvéseket. Ugyanakkor az arányosság elve szempontjából is hasznos, mivel ez kimondja: az egyén szabadsága csak a közérdek védelméhez szükséges mértékben korlátozható. Hasonló adottságokkal, tervekkel, jó gyakorlatokkal és tapasztalatokkal rendelkező helyi önkormányzatokkal, régiókkal van lehetőségünk a partnerségre” – ismertette Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.
 
Csíkszereda, 2013. február 7.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774