Hargita Megye Tanácsa jelentősen növelte a történelmi egyházak támogatására szánt összeget

( Szavazat)48 megjelenítés
A legfontosabb a jövőt építő közös munka
Hargita Megye Tanácsa újabb jelentős összeget különített el a történelmi egyházak támogatására, az augusztusi soros havi ülésén jóváhagyta 775 000 lej átcsoportosítását az egyháztámogatási programra. Ennek nyomán lehetőség nyílik a 112-es határozat második mellékletében szereplő támogatások kifizetésére, újabb jelentős összeggel támogatva a történelmi egyházakat épített örökségünk megőrzéséért kifejtett munkájukban. 
 A támogatási szerződéseket Borboly Csaba tanácselnök szeptember 18-án írta alá a csíkszeredai megyeháza gyűléstermében a történelmi egyházak képviselőivel. Az eseményen részt vett Tamás József segédpüspök, Oltean Paraschiv, a Hargita és Kovászna megyei ortodox egyház, Boros Károly főesperes, a felcsíki római katolikus főesperesi kerület, Dávid Zoltán segédlelkész, a székelyudvarhelyi római katolikus főesperesi kerület, Vass Zoltán-István főesperes, az alcsíki római katolikus főesperesi kerület, Antal Zoltán esperes, a székelyudvarhelyi református egyházmegye, valamint Simó Sándor  esperes, a székelyudvarhelyi unitárius egyházkör és Lőrinczi Lajos, a székelykeresztúri unitárius egyházkör képviseletében.
Borboly Csaba elmondta, a hitéleti tevékenység mellett az élet számos területén kiemelkedő szereppel bírnak az egyházak, amit a megyei tanács partnerség keretében igyekszik támogatni. Ebben az esetben az egyházi tulajdonban lévő műemlékek támogatásáról döntöttek, hiszen Hargita megyében a műemlékek nagy része egyházi tulajdonban van.
– Elengedhetetlen, hogy ezeket a műemlékekeinket megóvjuk, hiszen a gazdasági élet, a vendégfogadás, a turizmus kitörési pontja Hargita megyének, ahol lehet a gazdaságfejlesztést ösztönözni, és a műemlékek komoly turisztikai vonzerővel bírnak. Nemcsak a múltról tudunk azonban beszélni, hiszen ez év tavaszán kezdtük el az egyházi táborok támogatását, ugyanakkor támogatjuk a különböző települési tevékenységeket is, hiszen nagyon sok kis faluban egyedüli intézmény a helyi egyház, amely fel kell hogy vállalja a kulturális élet megszervezését, éppen ezért a kulturális, ifjúsági pályázatainkkal nyitottunk az egyházak felé is. Ugyanakkor közös program az otthon gondozás, falugondnoki szolgálatok működtetése az egyházak együttműködésével. Még sokáig lehetne sorolni azokat a tevékenységeket, amelyek nem kifjezetten az egyház hitéleti tevékenységéről szólnak, de ugyanazokanak az embereknek az érdekeit szolgálja, akiket mindannyian képviselünk a megyében. Az éve elején vállaltuk, hogy a kevesebb rendelkezésre álló forrás ellenére növeljük a felekezeteknek szánt forrásokat, éppen ezért a korábbi, év eleji 1,6 millió lejes együttműködési keretet megnöveltük 775 000 lejjel. A mai találkozás célja a támogatási szerződések aláírása, amelyekkel az esperesi hivatalok az egyházközségeiket tudják támogatni. Összességében Hargita Megye Tanácsa mintegy 1 millió euróval támogatja történelmi egyházak közösségépítő, pótolhatatlan tevékenységét – tájékoztatott a tanácselnök.
A történelmi egyházak képviselői megköszönték Hargita Megye Tanácsa évek óta tartó, egyházakra figyelő munkáját, amelynek példaértékű magatartása pozitív hatással van a helyi önkormányzatokra is. Elhangzott, a pénzügyi erőforrások vonzásában olyan erőtér alakul ki, amely a lelki életet is feléleszti a településeken. A legfontosabb az anyagiakon túl az odafigyelés, a serkentő hatás, amely kihat az emberek életére, és sok esetben egy-egy kisebb település kulturális életét is feléleszti és életben tartja. A történelmi egyházak képviselői támogatásukról biztosították Hargita Megye Tanácsának elnökét, aki annak ellenére, hogy számos támadás éri, rendíthetetlenül dolgozik a megye lakossága érdekében, és ebben a munkában kívánják segíteni lehetőségeikhez mérten a tanácselnököt.
 
Csíkszereda, 2012. szeptember 18.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774