Hargita megye jól szerepelt az uniós pályázatok terén, a rossz régiós felosztás ellenére is

( Szavazat)45 megjelenítés
– Egy főre számítva közel 1200 euró értékben sikerült uniós pénzt lehívnia Hargita megyének az elmúlt finanszírozási időszakban, csaknem kétezer nyertes pályázattal – mondta el Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke február 14-én a csíkszeredai megyeházán tartott sajtótájékoztatóján. 
 . A megyei elöljáró a 2008–2012 között finanszírozott, Hargita megyei európai uniós pályázatok helyzetét értékelte, nemcsak a megyei tanács által készítetteket, hanem az összes hargitait. A tanácselnök szerint Hargita megye jól áll az életminőség javítását célzó pályázatok megnyerése terén (út- és épületfelújítás, vízhálózat építése, szociális és kulturális projektek), de nem rúghat labdába a gazdasági növekedést elősegítő kiírásoknál – míg az előbbieknél kétszázalékos az önrész, az utóbbiaknál ötvenszázalékos, így, mivel nagyobb, gazdagabb megyék is tagjai a Központi Fejlesztési Régiónak, mint Brassó és Szeben, megyénk nem tudja felvenni a versenyt ezen a téren.
– Az ötvenszázalékos önrészt az említett megyékben hamarabb előteremtik, egy nagy cég vagy önkormányzat bankhitelt is könnyebben vesz fel, mint nálunk például egy közbirtokosság, ahol nemcsak hogy kevesebb a pénz önrészre, hanem az előkészítés folyamata is lassúbb – magyarázta Borboly Csaba bírálva a jelenlegi régiós felosztást, amelyben nagyvárosokkal rendelkező megyékkel „zárták össze” a székelyföldieket. Éppen ezért, mint mondta, ez az összegzés nem hurráoptimista, hanem realista, mert nem lehetünk elégedettek teljes mértékben.
A tanácselnök utalt korábbi, a napokban tett felhívására, miszerint a Központi Fejlesztési Régió közzétette az Európai Unió 2014–2020 közti finanszírozási időszakára vonatkozó fejlesztési stratégiájának tervezetét, amelyhez javaslatokat lehet fűzni, és nem mindegy, kinek és mire adják a lehívható pénzt, ezért Borboly Csaba arra kéri az önkormányzatok és más Hargita megyei intézmények, szervezetek vezetőit, írják meg a tervezettel kapcsolatos észrevételeiket.
– Most van erre lehetőség, az elkövetkező hét évben már nem lesz rá alkalom, hogy beleszóljanak abba, milyen pályázati lehetőségek legyenek. Nem mindegy, hogy futunk a vonat után, vagy pedig nyugodtan várjuk az állomáson – fogalmazott a megyei tanács elnöke, hozzátéve, hogy az előző, 2007–2012 közti finanszírozási időszakra nem volt az ország felkészülve, a következőt jobban ki kellene használni, de ehhez helyi kezdeményezésekre, ötletekre, tervekre van szükség.
A sajtótájékoztatón a 2008–2012 között finanszírozott Hargita megyei projekteket részletesen ismertette Péli Levente, a megyei tanács beruházási igazgatóságának helyettes vezetője, Kelemen Gábor osztályvezető pedig külön kitért a megyei tanács nemzetközi pályázataira.
 
Csíkszereda, 2013. február 14.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774