„Harcolunk a rossz minőségű iskolatej és kifli ellen”

( Szavazat)68 megjelenítés
Egy helyett 67 versenytárgyalást bonyolít le Hargita Megye Tanácsa a jobb minőségű termékek és a helyi termelők segítésének reményében
A Hargita Megye Tanácsa által országos elsőként három éve kezdeményezett – és jól bevált – tej-kifli program decentralizációját követően ismét központosították azt, így a megyei tanács kell újból megszervezze a iskolatej és kifli közbeszerzését.
A központosítás hátrányait, a rossz minőség és a helyi termelők hátrányba kerülésének veszélyét kiküszöbölendő részmegoldást keresett Hargita Megye Tanácsa, így idén 67 versenytárgyalást folytat, külön-külön hirdetve meg mindegyik közigazgatási egységre az iskolatej és kifli közbeszerzési kiírását.
–\tHargita Megye Tanácsa elsőként decentralizálta az iskolatej és kifli szolgáltatását, hiszen addig alacsony áron, más megyei cégek rossz minőségű, tartósítószerekkel, mesterséges színezőanyagokkal megtöltött kiflit, vagy tejnek nem is nevezhető folyadékot, krémsajtot hoztak a gyerekeknek, amelyek aztán a legtöbb esetben a szemetesekbe kerültek. Ezért szerettünk volna váltani, és kitaláltuk azt, hogy ezt a szolgáltatást leadjuk a településeknek – indokolta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a három évvel ezelőtti döntésüket.
A tej-kifli programot száz százalékban a kormány finanszírozza, ezért a településeknek maximális áron, nagyon jó minőségű helyi terméket vásárolhattak. Így a megyei tanács egyszerre két célt ért el: egyrészt a gyerekek jó minőségű terméket kaptak, nem voltak panaszok, másrészt sok kicsi helyi pékség, tejfeldolgozó üzem megerősödött, új munkahelyek létesültek.
– Több más megye is átvette a Hargita megyei példát, és az országos nagy malomipari és tejipari cégek érdekeit képviselő lobbi nyomására a kormány kihozott egy olyan rendelkezést, hogy többet nem lehet leosztani a településeknek a közbeszerzést, hanem egységesen a megyei tanácsok kell azt megszervezzék szigorított feltételekkel. Ebben a helyzetben is próbáltunk keresni egy kiskaput, remélem, hogy legalább egy évig ez is egy megoldás lesz, vagyis most nem egy közbeszerzést szervezünk, hanem 67-et, mert 67 közigazgatási egysége van Hargita megyének – nyilatkozta Borboly Csaba. A megyei tanács elnöke hangsúlyozta: – Harcolunk a rossz minőségű termékek ellen. A közbeszerzés jelenleg folyamatban van, az általunk talált megoldás azt is jelentheti, hogy lesz késés mire az iskoltej és kifli a gyerekek asztalára kerül, de a legfontosabbnak azt tartom, hogy az asztalra került termék jó minőségű, egészséges legyen, amit jó étvággyal fogyasztanak a gyerekek, és lehetőleg helyi, Hargita megyei termelőket gazdagítsunk ezzel a több mint másfél millió eurós összeggel.
Csíkszereda, 2012. augusztus 28.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774