"Hajdúk" mutatkoznak be Hargita megyében

( Szavazat)33 megjelenítés
570 ezer Hajdú-Bihar megyei lakos üdvözletét hozta Székelyföldre Rácz Róbert és Szolláth Tibor, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke, illetve alelnöke. A magyarországi vendégek a december 3-án, a csíkszeredai megyeházán tartott sajtótájékoztatón mutatkoztak be az újságíróknak Borboly Csaba és Sófalvi László, Hargita Megye Tanácsának elnöke és alelnöke társaságában. Ismertették a december 4–5-én szervezett Hajdúk a Hargitán című rendezvénysorozat programját, amelynek során a Hajdú-Bihar megyeiek bemutatják tájegységüket, hagyományaikat a Hargita megyeieknek. 
 
Borboly Csaba szerint nem szokványos az együttműködés a legújabb testvérmegyével, hiszen az emberek mindennapi életére hatással lévő közös programokat terveznek. „Sok székelyföldi üdül a termálvizek hazájában, és szeretnénk, ha ez fordítva is így lenne: minél többen jönnének Hajdú-Bihar megyéből hozzánk kikapcsolódni. Tehát nemcsak kulturális jellege van e testvérmegyei kapcsolatnak, hanem gazdasági-turisztikai is” – fejtette ki a Hargita megyei önkormányzat elnöke, aki rámutatott: nem véletlen, hogy december 5-ére esett a Hajdúk a Hargitán rendezvénysorozat, hisz az szomorú évforduló, a rossz emlékű kettős állampolgárságról szóló 2004-es népszavazásé, a hajdúságiak mostani látogatása pedig azt jelzi: szükségünk van egymásra. Borboly Csaba reményét fejezte ki, hogy előbb-utóbb megépül Bors és Marosvásárhely között az autópálya, mert általa még közelebb kerülünk Hajdú-Biharhoz.
 
Rácz Róbert, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke szerint is valós együttműködés körvonalazódik, ami a két megyei alelnök, Sófalvi László és Szolláth Tibor előkészítő munkáját dicséri. Rácz sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Magyarországon generációk nőttek fel úgy, hogy nem ismerték a határaikon kívül létező magyar világot. „Azon dolgozunk, hogy a most felnövő generáció már tudjon a határon túli magyarságról” – jelentette ki a hajdúsági közgyűlés elnöke. Szolláth Tibor alelnök a Hajdúk a Hargitán rendezvényt hirdető plakáton összekapaszkodó székelyre és hajdúságira utalva azt mondta, „a székely–magyar összekapaszkodásból mindig jó dolog lett”, és reméli, minél több Hajdú-Bihar megyei látogat el Székelyföldre, főleg gyerekek. Amit még az alelnök nagyon fontosnak tart: bevonni a szórványt a két megye közti együttműködésbe.
 
A rendezvénysorozat magában foglalja a megyeháza dísztermében december 4-én 10 órától kezdődő ünnepi tanácsülést, amelyen a két megyei önkormányzat vezetői emléklappal erősítik meg a 2009. november 20-án Balmazújvárosban aláírt együttműködési szerződést. Szombaton 10 órától pedig a vendégek hagyományos hajdú-bihari ételekkel vendégelik meg a helybélieket a csíkszeredai Szabadság téren.
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774