Hagyományra épített testvériség

( Szavazat)35 megjelenítés
Székely menekültek emléknapja Hajdúnánáson
 
A Hajdúságba menekült székelyek emléknapját tartják 2011. szeptember 10-én Hajdúnánáson. Az eseményen részt vesz Hajdú-Bihar megye testvérmegyéjének, Hargita megyének a képviselete is.
 
 
2009. november 20-án Balmazújvárosban Hargita és Hajdú-Bihar megye testvérmegyei szerződésének aláírásakor az ünnepségen jelen lévő Kozma atya örömmel köszöntötte a két megye kapcsolatát, ugyanis, mint mondta, az első világháború után nagyon sok székely menekült a Hajdúságba.
 
A mondat szeget ütött Szólláth Tibor akkori Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzati alelnök, jelenlegi parlamenti képviselő, Hajdúnánás polgármestere fejében, és hazaérve kutatni kezdte, mi a valóságtartalma az elhangzott mondatnak. Kiderült, hogy több mint 3 500 székelyföldi menekültet, többnyire asszonyokat és gyerekeket fogadtak be évekig a hajdúnánási polgárok az első világégést követő években. Már az első kutakodások alatt előkerült azoknak a településeknek a listája is, ahonnan hosszú út megtétele után érkeztek a Hajdúságba a székely menekültek.
 
A biztató kezdet után Buczkó József, a Hajdú-Bihar Megyei Képviselő-testület tagja beleásta magát a kutatásba és kötetnyi adatot sikerült összegyűjtenie a történtekről.
 
Mindezek adták az ötletet a Székely menekültek emléknapja megszervezéséhez. Az ünnepségen a gyergyószárhegyi Kassay L. Péter, Kassay János mészáros mester unokája mutatja be a nagyapja által az első világháború harcterein készült több mint 60 fotográfiát, majd fellép a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes.
 
Köszöntőbeszédet mond Sófalvi László, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Kiss Attila országgyűlési képviselő, Bodor Sándor, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke és Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere, országgyűlési képviselő.
 
 
 
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774