Hagyományos ünnep előtt hagyományos vásár

( Szavazat)29 megjelenítés
A negyedszerre megrendezett Székely Hagyományos Termékek Húsvéti Vásárát nyitotta meg Borboly Csaba megyeitanács-elnök és Becze István megyei tanácsos március 30-án a csíkszeredai megyeháza előtt. A 2009 óta minden húsvét előtt megszervezett vásáron 146 Hargita és Kovászna megyei termelőtől vásárolhatják meg a csíkszeredaiak és környékbeliek a húsvéti „szentelthez” valót.
 
A megnyitón Borboly Csaba a vásárról vásárra gyarapodó kiállítók számából és a fokozódó vásárlói érdeklődésre utalva sikertörténetként értékelte a kezdeményezést, ugyanis már több mint egy éve havi rendszerességgel megrendezik a hagyományos termékek vásárát, és a sikert bizonyítja a mai nagyszámú érdeklődő is.
– Már túljutottunk a kezdeti bizalmatlanságon, amely a kezdeményezést övezte mind a termelők, mind a hatóságok részéről, olyannyira, hogy mára a termelőknek egyre több alapanyagra van szükségük, és több munkaerőre a feldolgozáshoz. A hagyományos termékek értékesítésének támogatásával ugyanakkor ösztönöztük az állattartást is, hiszen az a sajttermelő gazda, aki eddig csak egy tehenet tartott, most már kettőt tart, mert megéri –mondta Borboly Csaba.
A megyei tanács elnöke köszöntőjének befejező mondataként jó és keresztényi vásárt kívánt eladónak, vásárlónak egyaránt, hogy mindenki elégedett legyen, mindenki jól járjon.
Idén nőtt a vásáron részt vevő termelők száma
Hargita Megye Tanácsa 2012-től kezdődően alintézményét, a Hargita Megyei Agrárkamarát bízta meg a vásárok szervezésével és lebonyolításával. Idén, az eddigi havi vásárokon az előző évekhez viszonyítva egyre nagyobb számban jelentek meg a kistermelők, látványosan nőtt a hagyományos termékek mennyisége, valamint jelentős fejlődés érezhető a minőségi felhozatalban is.
Míg a februári havi vásáron 67, addig a márciusin 84 kistermelő jelent meg egyre változatosabb termékskálával. A kínálatban ezúttal is nagyrészt sertéshús- és gyümölcskészítmények, valamint tejtermékek szerepeltek, de méz, házikenyér, zöldség, gyümölcs és sütemény is várta a vásárlókat.
Egészséges és megbízható portékák
Ami az áruk minőségét illeti, a szakhatóságok egyre fokozottabb figyelemmel követik a törvényes előírások betartását, ami pluszgaranciát jelent a fogyasztók számára közegészségügyi, élelmiszer-biztonsági, valamint fogyasztóvédelmi szempontból. Ilyen értelemben azok a kistermelők, akik a vásárokon állati eredetű termékkel kívánnak megjelenni, kötelesek a fent említett hatóságok által előírt követelményeknek megfelelni. Ennek fő célja nem a kistermelők akadályoztatása, mint egyesek értelmezik, hanem hogy a termék nyomon követhető legyen a termelőtől vásárlóig, a feldolgozóhely minden szempontból megfeleljen a szakmai, higiéniai és élelmiszer-biztonsági követelményeknek, a munkafolyamatok során a termelők betartsák a szakmai, a higiéniai és a biztonsági előírásokat, hogy a vásárra kerülő áru minden téren megfeleljen a fent említett előírásoknak. Ugyanakkor cél azon termelők kiszűrése, akik nem megfelelő körülmények között állítják elő a vásárra szánt termékeket, és nem utolsósorban a fogyasztók egészségének védelme is szempont.
A havi, illetve húsvéti és karácsonyi vásárok szervezőinek, a Hargita Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság, valamint a közegészségügyi igazgatóságok hivatalos közleményei alapján, nincs tudomásuk a rendezvényeken eladott élelmiszerek által okozott esetleges megbetegedésekről, és reklamácó sem érkezett a termékek minőségével kapcsolatosan. Még tovább menve, a Németországban megvizsgált Székely termék védjegyet viselő élelmiszerek (méz, húskészítmények) is messzemenően megfeleltek az Európai Unió által követelt minőségi normáknak.
Elégedett eladók és vásárlók
Egy nemrég készült közvélemény-kutatás adatai szerint a vásárlók és a termelők elsöprő többsége nagyon pozitívan nyilatkozott a vásár megszervezésének ötletéről, továbbá a megkérdezettek több mint háromnegyed része minden alkalommal részt vesz, a termékek árával, a minőség függvényében, 98% elégedett, a vásárlók több mint fele a hentesárut, de egynegyede minden kínált terméket kedvencének tart, ugyanakkor a termelők elsöprő többsége hasznosnak tartja a Székely termék minősítés megszerzését, amely garancia lenne a vásárlók bizalmának kialakulásában a helyi hagyományos termékek iránt. Pillanatnyilag a termelők egyharmada rendelkezik ezzel a minősítéssel, és folyamatosan érkeznek a kérelmek a védjegyhasználatra, amelyet a megyei tanács által létrehozott bizottság díjmentesen ítél oda az arra érdemes termékeknek.
Csíkszereda, 2012. március 30.
 
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774