Hagyományos termékek és uniós pályázatok

( Szavazat)47 megjelenítés
A hagyományos székely termékekről és az uniós pályázatokról szólt az augusztus 11-én Csíkszentsimonban megrendeztett Székelyföldi Akadémia. A rendezvénysorozatot Hargita Megye Tanácsa tavaly indította útjára azzal a céllal, hogy a Hargita megyei falvak értelmiségével szakmai konzultációt folytasson, és bevonja őket a politikai döntéshozatal előkészítésébe.
Ez alkalommal a megyei tanács európai uniós pályázatairól tartott előadást Szép Róbert fejlesztési igazgató, Márton István, a vidékfejlesztési egyesület vezetője pedig a hagyományos székely termékek népszerűsítéséről, értékesítési lehetőségeiről. Az elején Fábián László polgármester köszöntötte a jelenlévőket, majd Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke. A tanácselnök kifejtette, miért tartották szükségesnek a Székelyföldi Akadémia létrehozását.

– A helyi emberek véleményének figyelembevétele nélkül nem szabad politikai döntést hozni sem helyi, sem országos szinten – jelentette ki. – A megyei tanács több kormányhatározati javaslatot is felterjesztett az RMDSZ kormányzati, illetve parlamenti tisztségviselőihez, és ezek előkészítésénél is figyelembe vettük a helyi szakemberek véleményét.

Szép Róbert bemutatta a megyei tanács uniós pályázatait, amelyek lehívásában Hargita megye jó eredményeket ért el országos viszonylatban. Ráadásul az innovációs jellegű pályázatoknál az önrész mindössze 2 százalékos (a 15 százalékos önrészből 13 százalékot átvállal a kormány), mutatott rá a fejlesztési igazgató, aki a vidék lakói számára nagy lehetőségnek nevezte a létező számos kiírást. Szép Róbert a Szentsimont és Csatószeget érintő projekteket is említette, például a csatószegi népi fürdő felújítását, illetve a szentsimoni borvíz népszerűsítését.

Márton István a hagyományos termékek értékesítésének ismertetésekor hangsúlyozta, hogy már magyarországi üzletláncokban is kaphatók Székely termék márkájú áruk, de fontos lenne, hogy ezek előállítási helyén, a székelyföldi falvakban is hagyományos boltok nyíljanak, ahol a helybéliek is hozzájuthatnak ezekhez a termékekhez. A vidékfejlesztési egyesület elnöke ismertette Hargita Megye Tanácsa vidékfejlesztési programját, amely a vidéken élők támogatását célozza, és felsorolta, milyen területeket karolt fel eddig a megyei tanács: tej- és húsfeldolgozás, pékipar, pálinkafőzés, Székely Konyha Egyesület, alcsíki burgonyatermelők értékesítési szövetkezete.  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774