Gyümölcsprés a vacsárcsiaknak, kukta a kénosiaknak

( Szavazat)65 megjelenítés
Csíkvacsárcsiban és Kénosban jártak július 8-án, hétfőn Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének munkatársai, hogy átadják a Székely Konyha Egyesület által pályázaton nyert eszközöket a szervezet helyi tagjainak.  
 A Csíkszentmihály községhez tartozó Vacsárcsiba egy gyümölcsprést és -magozót vittek a vidékfejlesztési egyesület támogatási kiírása révén. Itt már tavaly is nyertek támogatást, akkor egy 14 000 lej értékű, százliteres, villanyárammal működő vízköpenyes kuktát üzemeltek be. A most átadott prés, valamint fazakak, lábasok és egy tepsi összértéke 24 563,81 lej, ebből a vidékfejlesztési egyesület támogatása 12 036,27 lej, a vacsárcsi közbirtokosság pedig 12 527,54 lejjel járult hozzá. A prés alkalmas magozásra és gyümölcslé hőkezelésére is.
Márton István, a vidékfejlesztési egyesület igazgatója példaértékűnek nevezte a helyiek összefogását, és gratulált a konyhának helyet adó, a közbirtokossági székház mellett lévő új épülethez, ahol a helybéliek összegyűltek az ünnepi eseményre. Az igazgató elmondta, hogy a székely közösségi konyhák működése kiegészítő jövedelmet jelenthet sok gazda számára, hiszen az itt feldolgozott gyümölcsöt értékesíteni tudják a havi hagyományostermék-vásárokon, akárcsak a faluba látogató turisták körében. Szőcs László, a vacsárcsi közbirtokosság elnöke szerint a megyei tanács támogatásainak közösségerősítő hatása van, hiszen többször is összegyűltek már a helybéliek ünnepélyes átadásra, és még lesz rá alkalom. Ábrahám Emma, a Székely Konyha Egyesület alelnöke méltatta a helyi közbirtokosságot, mint mondta, a szervezet azon kevesek közé tartozik a megyében, amelyek gondolnak az asszonyokra, a feleségekre is.
Kénosban a helyi közösségi konyha működését segítendő a Székely Konyha Egyesület 50 literes gyümölcsfőző kuktára pályázott, amelyhez a Nagy-Homoród Kistérség biztosította az önrészt. Az átadáson Homoródszentmárton község polgármestere, Kerekes Péter fogadta a résztvevőket. Felszólalásában köszönetét fejezte ki Hargita Megye Tanácsának, valamint vidékfejlesztési egyesületének a közbenjárásért. Mint mondta, örömmel tölti el, hogy a kénosi közösségi konyha működésének sikeres beindításához az első lépést megtették. Ábrahám Emma kifejezte abbéli reményét, hogy a kénosi gazdasszonyok a következő pályázati kiíráson is jelentkeznek. „Tovább kell bővíteni a közösségi konyha felszereltségét” – mondta a Székely Konyha Egyesület alelnöke. Márton István igazgató is a sikeres kezdésre fektette beszédében a hangsúlyt, mint mondta, a kezdet jó, de van még munka bőven, hiszen szükség lesz még gyümölcsprésre és magozóra is.
Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének pályázati kiírásán idén a Székely Konyha Egyesület még három település számára nyert eszközöket: 100 literes, 16 041,89 lej értékű kuktát Csíkszentmártonnak (a támogatás összege 7860,20 lej), valamint egy-egy 22 669,52 lej értékű zöldség- és gyümölcsprést Csíkdánfalvának és Oroszhegynek. A felsoroltakat július 9-én, kedden 10 órakor adják át a nyerteseknek a csíkszeredai megyeháza Szabadság tér felőli bejáratánál.
 
Csíkszereda, 2013. július 8.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774