Gyors segítség a bajban lévőknek

( Szavazat)46 megjelenítés
Hűtőberendezést kaptak a küsmödi gazdák
A nagy mennyiségű tej tárolásához szükséges hűtőberendezést kaptak a küsmödi gazdák április 16-án Hargita Megye Tanácsa és a Szarmasmarha-tenyésztők Hargita Megyei Egyesülete közbenjárására. A „rögtönzött intézkedésre” – ahogy Borboly Csaba megyeitanács-elnök fogalmazott – azért volt szükség, mert az Etéd községhez tartozó Küsmöd gazdái április eleje óta nem tudják értékesíteni a tejet, mivel az eddigi felvásárló nem szállítja el a tejet. A küsmödiek nyílt levélben fordultak Borboly Csabához, hogy próbáljon segíteni helyzetükön, mire ő találkozóra hívta a gazdákat, hogy közösen keressenek megoldást.
A pénteki gazdafórumon a megyei önkormányzat elnökén kívül jelen volt Márton István, a megyei önkormányzat keretében nemrég megalakult Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, egyben a Szarvasmarha-tenyésztők Hargita Megyei Egyesületének elnöke, Benyovszki Lajos megyei tanácsos, Zolya Zoltán, a megyei tanács közigazgatási osztályának vezetője és Szőcs László, Etéd polgármestere. Borboly Csaba összefogásra, szövetség megalakítására biztatta a gazdákat, mert csak így lehetnek versenyképesek. A megyei önkormányzat igyekszik minél több lehetőséget teremteni erre, és erre számos kezdeményezése, programja van, mondta a tanácselnök, példaként említve a Székelyföldi és a Székely termék márkanevet vagy a tárgyalásokat az üzletláncokkal a helyi termékek értékesítése érdekében.
A helybéliek egyéb gondjaikat is elpanaszolták a megyei elöljáróknak, a két legnagyobb probléma: rossz az Etéd és Küsmöd közti út, és a vadállatok sok kárt okoznak a termőföldeken. A vadkárok kezelésére Márton István igazgató azt tanácsolta, hogy a gazdák társuljanak oly módon, hogy a vadászterületek legalább fele birtokukban legyen, mert akkor számukra kedvező szerződést köthetnek a vadásztársaságokkal, úgy, hogy azok a vadkárokat megtérítsék.
A küsmödi találkozó után Románandrásfalván is gazdafórumot tartottak Márton István igazgató részvételével.
Csíkszereda, 2010. április 16.  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774