Gyimesben végeznek szűrővizsgálatot Bács-Kiskun megyei orvosok

(0 Szavazat)36 megjelenítés

Közös betegségtérkép kidolgozásán dolgoznak, ami minden magyar ember hasznára fordítható

Több mint hatszáz megvizsgált beteg, 1200 különféle vizsgálat – ez az eddigi mérlege a Hargita megyében egészségfelmérő szűrővizsgálatokat végző Bács-Kiskun megyei orvoscsoport e heti tevékenységének, derült ki április 13-án a gyimesfelsőloki községházán tartott sajtótájékoztatón.

A magyarországi orvoscsoport már ötödik alkalommal végez szűrővizsgálatot Hargita megyében, és összesen nem kevesebb mint ötezer beteget vizsgált meg Kobátfalván, Székelyvarságon, Oroszhegyen, Gyergyócsomafalván és a napokban Gyimesfelsőlokon – összegezte a magyarországi küldöttség a 2007 óta tartó tevékenységét. A csapat munkáját elsőként Timár Zsombor László gyimesfelsőloki polgármester méltatta, elmondva, hogy a felszámolt kórház folyosói ismét zsúfolásig megteltek.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint példaértékű az együttműködés, és a jövőben is fenn kell tartani, hiszen azok a lakosok is kivizsgáltatják magukat, akik egyébként hosszú évekig nem teszik ezt. A tanácselnök szerint sokat számít, hogy az emberek bíznak a külföldről érkező szakemberekben.
– Nagyon fontos, hogy egy kis erőfeszítéssel és tenni akarással a megyei kórház és a magyarországi szakorvosok még a kezdeti szakaszban kiszűrik a kialakuló betegségeket. Nem mellékes az sem, hogy önkéntes tevékenységről lévén szó kiiktathatók a lakosokat terhelő vizsgálati és utazási költségek is – jelentette ki Borboly Csaba.
A sajtótájékoztatón részt vett Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke is, aki visszaemlékezett, hogy minden a kobátfalvi árvízkárok felszámolására indított kezdeményezéssel kezdődött. A magyarországi önkéntesek Kobátfalván ébredtek rá, hogy egyszerű újjáépítésnél többre van szükség. Bányai Gábor rávilágított arra is, hogy az elmúlt húsz évben sok itteni orvos, jó szakember éppen Bács-Kiskun megyébe telepedett ki, jelentős űrt hagyva maga után Hargita megyében az egészségügyi szolgáltatások terén. Ezt az érvágást is ellensúlyozni kívánják ezzel az egészségfelmérő vizsgálatsorozattal.
– Ugyancsak fontos vonzata a kezdeményezésnek a lakosság betegségtérképének feltárása Székelyföldön, valamint annak összehasonlítása a magyarországi helyzettel. Ezt a statisztikai összegzést majd saját hasznunkra fordíthatjuk – mondta a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke.
Mocza György tiszti főorvos, a szűrővizsgálatok fő kezdeményezője számbeli adatokkal szolgált: az egyszeri alkalomnak hitt kobátfalvi kiszállás óta eltelt öt évben több mint 12 ezer vizsgálatot végeztek el mintegy ötezer betegen. Április 11–13. között több mint hatszáz lakost vizsgáltak meg. Ez a szám a hátralévő két napban akár az ezret is elérheti, mondta a főorvos.
A szűrőprogramra Bács-Kiskun megye közgyűlése évente mintegy kétmillió forintot különít el, amelyből jelentős összeget fordítanak gyógyszerekre, labor-reagensekre, de ezenkívül műszereket, egyéb eszközöket is adományoznak a felkeresett közösségeknek.
Végül Mihók Péter gyimesközéploki polgármester köszönte meg a magyarországiak segítségét. Szerinte még van tennivaló a két településen, mert a nyolcezer lakónak csak kis hányada jött el.
– Megdőlt az a tévhit, hogy a csángók csak akkor mennek orvoshoz, ha már nem tudnak dolgozni, hiszen sokan várakoznak a rendelők előtt. Nem kell megállni a problémamegoldásnál, mert akad itt még tennivaló – mondta a polgármester.
Csíkszereda, 2011. április 13.
 

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774