Gyergyóújfalvi megvalósításokról és problémákról egyeztettek

( Szavazat)38 megjelenítés
Falufórumon találkozott Hargita Megye Tanácsának vezetősége a gyergyóújfalvi és libáni lakosokkal május 17-én az újfalvi kultúrotthonban. A megyei tanács képviseletében Borboly Csaba elnök, Petres Sándor alelnök és Bende Sándor megyei tanácsos, az urbanisztikai szakbizottság elnöke a megyei tanács elmúlt négyévi újfalvi és libáni megvalósításairól, valamint a helyiek problémáiról, további tervekről egyeztetett. 
 Borboly Csaba tanácselnök a megbeszélésen hangsúlyozta: az elmúlt négy évben Gyergyó-térségi kollégáival együtt keresték a lehetőségét annak, hogy fejlesszék a települést még a pénzügyi szempontból nehezebb éveknek számító 2008-ban és 2009-ben is. A tanácselnök kiemelte, hangsúlyváltás történt a megyei tanácsnál, ugyanis előtérbe helyezték a kistelepülések fejlesztését, azok elnéptelenedésének megakadályozását. A kisfalvakat célzó programjával Hargita Megye Tanácsa több, egymás hatását erősítő folyamatot és programot indított. Így a 2009-ben befejezett libáni 138-as számú megyei út teljes felújításával és a 2012-ben elkezdett libáni villanyhálózat kiépítésével a libáni lakosok számára szeretnének jobb életkörülményeket biztosítani.
– A megyénk leghosszabb, közel 53 kilométer hosszú, 138-as számú megyei útjának teljes felújítása Hargita Megye Tanácsa legnagyobb beruházása. A megye vérkeringésében fontos szerepet betöltő nagyon forgalmas út felújítását kiegészítve kezdtük el a libáni villanyhálózat kiépítését, amely jelenleg tervezés alatt áll, és reményeink szerint két éven belül készül el – hangsúlyozta a tanácselnök. Borboly Csaba az újfalvi megvalósítások között említette a vízrendszer és a tűzoltóállomás építésének megyei tanács általi támogatását.
Petres Sándor, Hargita Megye Tanácsának alelnöke elmondta, a libáni utat olyan időszakban sikerült felújítani, amikor nagyon kevés pályázat nyert, ezért nagy erőfeszítést jelentett a megyei tanács számára a közel 4,5 millió lejes beruházás. Az alelnök hangsúlyozta, úgy gondolja, jól tették, hogy a 2006-ban felvállalt munkálatot véghezvitték.
A tervezés alatt álló villanyhálózat-kiépítési munkálat értéke 850 000 lej, ami 2840 méter középfeszültségű vezeték, 2390 méter alacsonyfeszültségű vezeték kihúzását, 76 oszlop felállítását és 3 transzformátor felállítását tartalmazza a 138-as út mentén. Az idei munkálatokra a megyei tanács 290 000 lejt különített el a költségvetéséből az összesen 850 000 lejes költségből. Amint az a megbeszélésen elhangzott, a villanyhálózat kiépítése a szolgáltató vállalat és a helyi tanács feladatkörébe tartozik, amelyek eddig valamilyen okból kifolyólag még ezt nem tették meg. A huzavonát megelégelte a megyei tanács, és a lakossági igénynek megfelelve indította el a Kisvillany programot, amelyben saját költségvetéséből próbálja előrevinni az ügyet az adott gazdasági és politikai körülmények között.
– Libán település esetében a helyi tanács csak a tavalyi év végén jelezte a villanyhálózat kiépítésének igényét. Igyekeztünk a helyiek kérésének a lehetőségeink függvényében eleget tenni, és a templomig sikerül a villanyhálózat gerincvezetékét eljuttatni a 138-as út mentén – mondta Borboly Csaba.
A megbeszélésen jelen levő Egyed József polgármester elmondta, a villanyhálózat vezetésének tíz százalékát tudta csak vállalni a helyi tanács, a szennyvízhálózat vezetésének költségei mellett.
A hallagatóságban jelen voltak a villanyhálózat vezetéséből most kimaradó libáni lakosok is, akik kérték, hogy a jövőben keressék meg a megoldást arra, hogy számukra is biztosítva legyen a vezetékre való rácsatlakozás. A helyi vállalkozók a Natura2000-es természetvédelmi területek miatti korlátozásokra panaszkodtak.
 
Csíkszereda, 2012. május 17.
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774