Gyergyóújfaluban ülésezett Hargita Megye Tanácsa

( Szavazat)29 megjelenítés
Gyergyóújfaluban tartotta idei első soros ülését január 15-én Hargita Megye Tanácsa. A terület szempontjából legnagyobb gyergyószéki község polgármesteri hivatalában tartott gyűlés egyik fő napirendi pontja a libáni elektromos hálózatnak a helyi önkormányzat ügykezelésébe való átadása volt, amit a testület egyhangúlag elfogadott.  
 Ünnepi pillanatokban gazdag testületi ülés kapott helyet Gyergyóújfaluban kedden: Mátyás Gábor libáni római katolikus lelkipásztor áldását követően Hargita Megye Tanácsának döntéshozó testülete egyhangúlag elfogadta azt a határozatot, melynek értelmében átadják a községhez tartozó Libán településen kiépült gerincvezetéket a helyi önkormányzat ügykezelésébe. Ennek nyomán a községvezetés továbbléphet, hogy a megyei tanács Kisvillany programjában megépült, december 21-én átadott hálózatra csatlakozva a lakók vezetékes villanyáramhoz jussanak.
– Az a baj, hogy még csak most került sor erre – fogalmazott Borboly Csaba megyeitanács-elnök hozzátéve: a megyevezetésnek újabb problémákra irányul a figyelme. – Még 26 családhoz és a templomhoz is el kell jutnia a vezetéknek, és ezért még dolgozni kell, együtt. Ha hiszünk a közös munkában, akkor lehet eredmény.
A libáni elektromos hálózat történetét összefoglalva az elnök megjegyezte: viharos volt ez a háromnegyed év Libánban, az elején voltak kétkedések, indulatok, félelmek, meg kellett nyugtatniuk a közösséget. Borboly Csaba megköszönte Boros Máriának és a libáni közösségnek az ügyben folytatott kommunikációt. Elmondta, hogy a Kisvillany a legsikeresebb programja a megyei tanácsnak, noha ez a terület nem esik az intézmény hatáskörébe, tulajdonképpen az a községnek, a szolgáltatónak és a kormánynak a hatásköre.
– Még szükség van egy-másfél milliárd régi lejre Libánban, hogy elérjenek a templomig a vezetékkel, és tudom, ezért vannak itt azok a családok, amelyekhez még nem jutott el a munkálat: és jól teszik, hogy itt vannak – mondta az elnök. Mint mondta, villanyhálózat kiépítésére további 27 településen várnak még, de a költségvetés ügymenetének ritmusát figyelembe véve csak februárban fogják tudni, mennyi pénz van erre ebben az évben.
Az októberben elkezdett munkálatok során három kilométernyi rendszer készült el Hargita Megye Tanácsa Kisvillany programjából, amely mintegy 70 családot lát majd el árammal. Ennek a tervezésen kívüli értéke 920 ezer lej körül van, ebből 790 ezer lejt Hargita Megye Tanácsa, a fennmaradó összeget Újfalu önkormányzata vállalta úgy, hogy a község önrészének kifizetésébe a megyei tanács is besegített. Még hátravan egy több mint másfél kilométeres szakasz ahhoz, hogy a vezeték elérje a templomot is.
December 21-én az avató előtt megtörtént a műszaki átvétel is, ezúttal Hargita Megye Tanácsa a saját közvagyonát képező beruházást Újfalu község ügykezelésébe adta: a község biztosítja a villanyhálózat legális működtetését a villamos vállalattal szerződve, és a lakosokkal közösen megoldják a rendszerre való rácsatlakozást. Ennek érdekében a megyei tanács ülésének keretében tartott helyi tanácsülésen fogadta el a községvezetés is a kezelésbe vételhez szükséges határozatot, majd a dokumentumokat Birtalan József megyei alelnök, Borboly Csaba elnök és Egyed József, a község polgármestere írta alá. Utóbbi beszédében úgy fogalmazott: egy álom vált valóra, hiszen ez a legnagyobb beruházás, amit a megyei tanácstól kérhetett.
Az ülésen jelen volt Antal István RMDSZ-es parlamenti képviselő is, aki jelezte: a megyei sürgősségi tervből a kormány négyéves programban tervezve dolgoz fel támogatási igényeket, és várhatóan pár héten belül már fejleményekről tud beszámolni az érintetteknek. Borboly Csaba elnök úgy értékelte: noha ellenzékben van az RMDSZ, ebben az évben is érződni fog az együttműködés a érdekvédelmi szervezet parlamenti képviseletével.
A napirendi pontok között a gyergyóújfalvi ülésen a megyei testület továbbá elfogadta az INTERREG IV C project keretében a Összetett kihívások, innovatív városok (CCIC) elnevezésű nemzetközi projekt megyei tanácsi társfinanszírozásáról szóló határozatot is. A projektnek az a célkitűzése, hogy szorgalmazza a közszférai innovációt új eszmék és gyakorlatok bevezetésével, illetve hogy közös értékeket hozzanak létre a partnerrégiók között. Előterjesztésében Borboly Csaba tanácselnök rámutatott: újabb nyertes uniós pályázatról van szó, amelyet még az előző ciklusban hagytak jóvá, és a régióközti projekt célja, hogy ez a tapasztalat, amit összegyűjtenek más régiókban, hasznosítható lesz a közelgő romániai régiós átszervezésről szóló közvitában.
– Nem elég azt mondani, hogy Hargita megye mely megyékkel alkosson egy régiót, hanem példákat kell adni – mondta az elnök hozzátéve, éppen időszerű volt a hasznosítása ennek a projektnek, hogy a megyei tanács adatokat gyűjtsön, „hiszen nem mindegy, Bákóban vagy Piatra Neamţon tartjuk-e majd a következő tanácsülést vagy régiós ülést, avagy Marosvásárhelyen”.
A testület elfogadta egy Hargita megyei migrációs tanulmány készítéséhez adandó társfinanszírozás határozattervezetét is a „South Eastern Europe – Managing Migration and its Effects in South-East Europe” (SEEMIG, magyarul: A migráció kezelése és hatásai Délkelet-Európában) nevű európai uniós projekthez.
 
Gyergyóújfalu, 2013. január 15.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774