Gyergyótölgyes: kórházi nyílt nap – örömpavilonnal

( Szavazat)34 megjelenítés
– Olyan pavilonnal bővült a Tölgyesi Pszichiátriai Kórház, melynek komfortja szerint a hozzátartozók is elkísérhetik a pácienseket – ez tudvalevőleg jó hatással van a gyógyulóra is –, azok pedig, akik a beutalásnál többet szeretnének időzni, részleges költségtérítéssel ezt szanatóriumi körülmények között megtehetik – foglalta össze Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a 11-es pavilon néven átadott új létesítmény május 29-i avatóján. 
 A gyergyótölgyesi létesítmény jelenlegi – országos második – minősítésének eléréséhez az elnök a tervezni tudó, támogatást bíró projektben gondolkodó menedzsentet, a szakembercsapatot, az igazgatótanács tagjait is méltatta a helyi közméltóságok, felekezetek képviselői, valamint számos szakember és civil érdeklődő gyűrűjében.
Csibi Veronka kórházmenedzser elmondta: rendkívüli hálával tartozik Borboly Csaba megyeitanács-elnöknek a beruházásokért. Büszkén mutatta a kertet és a szökőkutat, a megyei tanács támogatásával épült melegházakban pedig a virágzó uborkapalántok és öles kardvirágok között dolgozó – székelyudvarhelyi, balánbányai és Piatra Neamţ-i páciensek pedig ujjongva mondták: immár váltásban gondozza több csapat a veteményt, mivel versenyhelyzet alakult ki. Csibi Veronka jelezte: a projekt további lépéseként a hőközpontjuk rehabilitálását tűzte ki célul – ez egyben az „égetően szükséges” kategóriát is jelenti, de „álmok” kategóriában dédelgeti azt a tervét is, hogy pékséget indítsanak a kórház területén.
Az avatón jelen volt Sófalvi László megyeitanács-alelnök is, aki az intézmény megyei hatáskörbe vételekor, a két éve megalakuló igazgatótanácsi ülésen előrevetítette azt, ami a mostani átadón megvalósításként tárult fel a nyílt nap résztvevőinek: az egykori munkaterápiás foglalkozások újraindítását sikerült megvalósítani, első lépésként egy üvegházat téve üzemképessé, amelynek működése hasznos az intézmény számára munkaterápia és önellátás szempontjából egyaránt.
Emellett a kórház területén szakszerű gombatermesztéssel is foglalkoznak – az innen származó termést a nyílt nap vendégei gombapaprikás formájában ízlelhették meg a szintén felújított ebédlő ünnepi terítékén.
Borboly Csaba tanácselnök elmondta: 500 ezer eurós beruházásról van szó, s ugyan kampányban vagyunk, de a választások után a nyerteseknek majd összefogva kell – pártállástól függetlenül – fejleszteniük ezt a létesítményt, hiszen a településen a legtöbb munkahelyet itt teremtették: mintegy 300 alkalmazott dolgozik a szakmai ellátásban, valamint az üzemeltetésben.
Dr. Bás István főorvos a pavilonok látogatása egyik vezetőjeként jelezte: tíz éve várnak erre a napra. A munkaterápiás páciensek kézügyességük termékeit mutatták be a látogatóknak: luftballonokból készült állatfigurákat ajándékoztak, de borvízkút-makettet készítő ezermestert is megtekinthettek munka közben. A tölgyesi rendezvényen a megyei tanács elnöke társaságában érkezve nézelődött leendő „diák-megyevezetőként” Ladó Tihamér, a Kájoni János Iskolaközpont diákja, a Légy a megye vezetője egy napra címmel kiírt megyeitanács-pályázat nyertese.
Az új pavilonnal egyetemben a létesítmény működési engedélyeztetésének kitételeit is megyei tanácsi, illetve kormányalapok beruházásából tudták kivitelezni: ilyen a látványos külalakú, előírásszerű tűzlépcső, melynek fordulója előtt a kórház borbélyműhelye oly csalogatóan fogadta a betérőket, hogy Borboly Csaba elnök el is fogadta a székbe tessékelést.
Az elnöki hajnyírás alatt Csibi László alpolgármester – jelenlegi polgármesterjelölt, a tölgyesi és hollói RMDSZ elnöke – a környezetében derűsen nézelődőknek jelezte: Hargita Megye Tanácsa nem csupán a kórházzal segítette a közösséget, hanem vissza nem térítendő támogatásokat folyósított évente a Csillagok Tánca Hagyományőrző Táncfesztiválnak, korszerűsíthették a helyi művelődési házat, villamosítási munkálatokra kaptak támogatást, valamint a hágótői vezetékes víz munkálataira és a csatornahálózatra. Mindezek mellett kormánytámogatás a sportcsarnok és az ANL-lakások építésére érkezett a településre.
A pszichiátriai kórház látogatói a nyílt napon azt is megtudhatták, hogy a létesítményben 12 ezer kötetes könyvállománnyal rendelkező könyvtár működik, a beutaltaknak és a személyzetnek egyaránt hasznos olvasnivalót kínálva. A fizioterápiás teremben pedig az is kiderült, hogy az egyik erőgépet a kórház megrendelésére helyi kovácsmester tervezte és készítette el.
Mint ismeretes, a Tölgyesi Pszichiátriai Kórház menedzselésének átvállalásáról 2010. június 24-én hozott döntést Hargita Megye Tanácsa – Cseke Attila akkori egészségügyi miniszter decentralizációs rendelete alapján. Borboly Csaba tanácselnök és Braic Emilia, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője 2010. július 9-én írta alá a kórház menedzsmentjének átvételéről, illetve átadásáról szóló dokumentumot a megyeházán.
A szanatórium egyébiránt egy nagy értékű történelmi épületkomplexumban, volt laktanyában működik, ahol fontos az ingatlan állagának megőrzése is: az épületegyüttesben még több épület – köztük például az alkalmazottak gyerekeinek és a település gyerekeinek is egykor üzemelő bölcsőde épülete – vár felújításra, újraindításra.
 
Csíkszereda, május 30.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774