Gyergyószentmiklós kimaradhat a regionális hulladéklerakó projektjéből

( Szavazat)38 megjelenítés

Ha Gyergyószentmiklós helyi tanácsa az új megyei rendszer életbelépését követő időszakra köt koncessziós szerződést a hulladékbegyűjtést és kezelést ellátó szolgáltatóval, akkor városuk nem részesülhet az európai uniós projekt eredményeiből, illetve nem helyezheti el a hulladékot a Remetére tervezett lerakóban – hívja fel Mezei János gyergyószentmiklósi polgármester figyelmét Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a városvezetőhöz írt, 2011. július 27-i keltezésű levelében.

A tanácselnök annak kapcsán írt levelet Mezei Jánosnak, valamint a helyi tanács tagjainak, hogy sajtóértesülései szerint a hulladékgazdálkodás feladatainak ellátására új, 100 százalékban helyi tanácsi tulajdonban álló céget hoznak létre Gyergyószentmiklóson, és a város alpolgármestere megemlítette, hogy magáncégek érdeklődnek a feladat ellátása iránt.

Mivel hamarosan aláírják a megyei hulladékgazdálkodási egyesület európai uniós támogatási szerződését, Borboly Csaba fontosnak tartja felhívni a város elöljáróinak figyelmét arra,  hogy egyesületi tagságából kifolyólag számos jog és kötelezettség vonatkozik Gyergyószentmiklós helyi tanácsára is, többek között az, hogy a tag vállalja: a közös szolgáltató által működtetett hulladékkezelési rendszert fogja használni. A megyei tanács elnöke ezért arra kéri a gyergyószentmiklósi polgármestert, tervezett lépéseikről hivatalos úton tájékoztassák, beleértve a szolgáltatás esetleges koncesszióba adásának kérdését is.

„Szakembereink, akik jól ismerik az európai uniós hulladékkezelési szabályok és beruházások részleteit, szívesen állnak rendelkezésükre, és megadják a szükséges felvilágosítást a Gyergyószentmiklós város által működtetett rendszer, illetve a regionális rendszer közötti kompatibilitási kérdésekben” – áll a levélben.

Az európai uniós projekt eredményei (amelyekből a város nem részesülhet, ha nem tartja be tagsági kötelezettségeit): finanszírozott városi hulladékgyűjtő szigetek (hozzávetőleges értékük 50 000 euró), szelektív gyűjtőpontok (értékük 183 300 euró), a jelenlegi lerakó bezárási költségeinek (663 517 euró) finanszírozása.

Borboly Csaba még hozzáteszi, hogy a finanszírozási szerződés aláírására hónapok óta várnak, pedig minden készen áll az aláírásra, csak még a székelyudvarhelyi szolgáltatási privatizáció miatt előállt áldatlan állapotot kell rendezni, „ha a kérdés helybeli rendezésére lesz akarat és elszánás”. „Ha nem lesz, megyünk tovább nélkülük, mert nem kockáztathatjuk a 30 millió eurós uniós támogatás elbukását” – írja a megyei tanács elnöke.

   
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774