Gyergyóremetén tartották a Székelyföldi Akadémia második előadását

( Szavazat)46 megjelenítés

„A közéletben való részvétel még nem jelent politizálást” – jelentette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kedden délután Gyergyóremetén, a Székelyföldi Akadémia második előadásán. Hargita Megye Tanácsa azzal a céllal indította útjára a rendezvénysorozatot, hogy bevonja a Hargita megyei községek értelmiségét a politikai döntéshozatal előkészítésébe. Az előadásokra képviselők, helyi egyházi vezetőket, tanárokat, orvosokat, állatorvosokat és önkormányzati hivatali vezetőket hívnak meg, és lehetőség van a témával kapcsolatos vitára.

Az augusztus 31-i rendezvényen megtelt a remetei községháza tanácsterme, ahol Ferencz S. Alpár főtanfelügyelő és Csíki Csongor orvos igazgató, megyei tanácsos tartott előadást az oktatás, illetve az egészségügy decentralizációjáról. Laczkó-Albert Elemér polgármester köszöntötte a jelenlévőket, majd Borboly Csaba mondott bevezetőt. Beszédében azt hangsúlyozta, hogy vissza kell állítani a köztudatba a települések szellemi vezetőinek – pedagógusok, papok, orvosok – becsületét, mivel sajnos még ma is létezik az a mentalitás, hogy csak a kétkezi munka számít munkának. „Vissza kell térni a sokak szerint elavult értékekhez” – mondta a megyei önkormányzat elnöke.

Csíki Csongor előadásában az egészségügy decentralizációja kapcsán létező félelmekről is beszélt. Egyik ilyen aggodalom, hogy mi lesz az ellátás finanszírozásával. Az orvos igazgató rámutatott, hogy a kurrens költségeket továbbra is a biztosító pénztár fizeti. Ami változik: a felszerelések fejlesztéséről, illetve egyéb modernizálásról az önkormányzatok döntenek. Csíki szerint ugyanakkor Hargita megyében jó a helyzet a kórházak fejlesztése, szponzorálása terén.

Az igazgató kitért az orvoshiányra is: szerinte sokat beszélnek róla, közben pedig fenntartják ezt az állapotot. „Stratégia kell, amire a fiatal orvosok tervet építhetnek, mert jelenleg sokan évekig tudatosan készülnek az emigrációra, és nem gondolják meg magukat hirtelen, amikor felszabadítanak több ezer orvosi állást” – fejtette ki Csíki Csongor.

Az új oktatási törvény tervezetét ismertette Ferencz S. Alpár főtanfelügyelő, felsorolva annak előnyeit: a kisebbségi közösséghez tartozó diákok anyanyelvükön tanulhatnák a történelmet és a földrajzot, a román nyelvet pedig nem anyanyelvként, hanem külön módszertan alapján, és az iskolák vezetőtanácsaiban fele arányban a helyi önkormányzat meg a szülők képviseltetnék magukat, a másik felét alkotnák a pedagógusok. A decentralizáció ugyanakkor nem teljes, mert a főtanfelügyelőt továbbra is a minisztérium nevezi ki, mutatott rá egy negatívumra Ferencz S.

Az előadások végén párbeszéd alakult ki az előadók és a hallgatóság között. A végén Borboly Csaba a megye zászlaját, azaz a kék-arany színű székely lobogót adta át Laczkó-Albert Elemér polgármesternek egy emléklappal együtt, Remete elöljárója pedig egy gyerekrajzot ajándékozott a tanácselnöknek.

A Székelyföldi Akadémia következő rendezvényét Csík térségében rendezik szeptemberben.

Csíkszereda, 2010. szeptember 1. 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774