Gördülékenyebb gyerekvédelmet

( Szavazat)33 megjelenítés
A szociális ügyekkel foglalkozó és nappali központokat működtető civil szervezetek képviselőivel találkozott január 11-én Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Sófalvi László alelnök és a Hargita Megyei Szociális Gondozási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság részéről Elekes Zoltán igazgató.

– A találkozót egy pályázó partner javasolta – mondta Elekes Zoltán –, és kiváló alkalom, hogy visszajelezzenek a megyei tanácsnak és a gyerekvédelmi igazgatóságnak a pályáztatási programról.

– Két évvel ezelőtt merült fel a gyermekvédelmi és egyéb szociális tevékenységeket támogató program ötlete – közölte Borboly Csaba megyeitanács-elnök. – Ezzel a rendszerrel közelebb akartuk hozni egymáshoz a civil szférát és a közintézményeket, ugyanakkor szerettünk volna változtatni a helyi tanácsok problémához való hozzáállásán is. 2004-hez viszonyítva, amikor minimális anyagi juttatással letudtuk a támogatás ügyét, most már érezhető javulásról számolhatunk be a lakosság viszonyulását illetően, és sikerült évről évre növelni a támogatásra szánt alapokat, annak ellenére, hogy még mindig oroszlánrész hárul a gyermekvédelmi igazgatóságra és a civil szervezetekre. 

Hargita Megye Tanácsa a jövőre nézve szeretné növelni a társadalom érzékenységét a család nélküli, illetve fogyatékkal élő gyerekek gondjaival kapcsolatosan, országos szintű odafigyelést szorgalmaz az RMDSZ Hargita megyei politikusai révén is. Emellett lehetőségei szerint bővíteni fogja a már működőképes támogatási rendszert úgy, hogy leegyszerűsíti és gyorsítja az elbírálási folyamatot, ezért várhatóan január 28-án, a megyei tanács 2011-es költségvetésének elfogadásával egyidejűleg sor kerül az idei szociális pályázatok is kiírására is, hangzott el a találkozón.

A programot Elekes Zoltán igazgató foglalta számokba, eszerint Hargita Megye Tanácsa mint finanszírozó 2009-ben 130 000 lejt különített el 15 nyertes pályázat számára, 2010-ben pedig 208 000 lejt 23 pályázat támogatására. Ezt követően a megjelent civil szervezeti képviselők ismertették kezdeményezéseiket, és felsorolták a nehézségeket, valamint azokat a javaslatokat, amelyek megkönnyítenék a jövőbeli pályázást. Többségük az elszámolást megnehezítő bürokráciát kifogásolta, valamint javasolták, hogy a megpályázott alapokból lehessen személyzetet is alkalmazni, és a gondoskodás terjedjen ki minden korosztályra, hogy idejében lehessen foglalkozni a hátrányos helyzetben levő gyerekekkel. További enyhítésként a szervezetek számára jelentős kedvezményeket biztosító cégek bevonásának egyszerűsítését nevezték meg.

  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774