Gond van, de jó, hogy van, mivel gond legyen

( Szavazat)41 megjelenítés
Székelyföldi közbirtokossági elnökökkel találkozott Borbély László miniszter
 
Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter a gyergyószárhegyi Lázár-kastély Lovagtermében folytatott megbeszélést szeptember 18-án a székelyföldi közbirtokosságok és magánerdészetek képviselőivel többek között a vadkárokról, a vadászterületek adminisztrálási jogáról, az erdei utak tulajdonjogának tisztázásáról, az erdőtulajdon visszaállításáról és az erdősítésről.
 
 
A Hargita Megye Tanácsa által Hargita és Kovászna megyéből összehívott közbirtokossági és magánerdészeti elnökök közel százas létszámban jelentek meg az RMDSZ-es miniszterrel és annak erdészeti problémákkal is foglalkozó tanácsosával, Kelemen Mártonnal való tárgyaláson. A megbeszélésen részt vett Verestóy Attila szenátor, Bende Sándor, a Gyergyó Területi RMDSZ elnöke, Pál Árpád képviselő, valamint a megbeszélést szervező intézmény, Hargita Megye Tanácsa részéről Márton István, a Hargita Megyei Agrárkamara vezetője és Becze István megyei tanácsos.
 
Bethlen Gábor szelleme
 
Borbély László köszöntőjében megemlékezett Bethlen Gáborról, Erdély fejedelméről, aki a megbeszélés helyszínén, a Lázás-kastélyban nevelkedett, és akinek az uralkodása idején élte fénykorát Erdély. A miniszter szerint tőle – akinek a szelleme talán még jelen van a kastélyban – kellene megkérdezni, hogyan gazdálkodhatunk a legjobban. De mint kiderült, az RMDSZ-es miniszter vezetése alatt álló Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztériumnak sincs szégyellnivalója a gazdálkodás terén, hiszen idén kétszer annyi pénzből gazdálkodhat, mint tavaly, ugyanakkor az összeg a 2008-as költségvetési összegnél is nagyobb. Mint a minisztertől megtudtuk, a tavalyi évről 1,2 milliárd lej maradt a Környezetvédelmi Alap számláján, és így az idei évben összesen 1,8 milliárd lej áll a minisztérium rendelkezésére.
 
Borbély: „Jó döntés volt, hogy átvettük az erdőgazdálkodást”
 
A környezetvédelmi és erdészeti miniszter szerint jó dolog, hogy van amit adminisztrálni, miután 2002-ben több millió hektár erdő került vissza magántulajdonba, valamint több százezer hektár a közbirtokosságokhoz. Borbély László kijelentette, nagyon nagy dolog, hogy az erdőgazdálkodás átkerült a környezetvédelmi minisztériumhoz, hiszen az, a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve, jobban gondozza.
 
„Vissza kell adni az erdőket”
 
Az erdők visszaszolgáltatásánál van egy csomó gond – jelentette ki a miniszter. Vannak esetek, ahol van végső határozat az igazságszolgáltatás részéről, de a tulajdonosok még nem vehették át az erdőket. Borbély elmondta, kiadta a hivatalos utasítást, amely szerint ott, ahol létezik végleges döntés, vissza kell adni az erdőket.
 
„Gondunk van, de jó, hogy van mivel gondunk legyen”
 
Verestóy Attila szenátor történelmi lépésnek nevezte, hogy az erdők visszakerültek a közbirtokosságokhoz, illetve a magánerdészetekhez. Szerinte, bár a visszaszolgáltatott erdőkkel gondok vannak, nagy haladást jelent, hogy van, amivel gondok legyenek, és hogy ezeknek a gondoknak a megoldásához jelenleg megvannak a kormányzati eszközei is a romániai magyar közösségnek. A szenátor hangsúlyozta: fontos, hogy a jelenlegi kormányzati jelenlét lehetőségeit kihasználva eredmények szülessenek.
 
„Ki fogjuk fizetni év végéig a vadkárokat”
 
A vadkárok ügyében Borbély elmondta: van törvény ezek visszafizetésére, de nem fizetett még senki semmit a károsultaknak. A miniszter megígérte: év végéig ki fogják fizetni a vadkárokat. Az ehhez szükséges pénzt már előirányozták a minisztérium költségvetésébe, és országos szinten most véglegesítik, hogy a minisztérium mekkora összeget kell, hogy kifizessen a vadkárokra. Így Hargita Megye Tanácsa képviseletében Márton István igazgató is átadta a Hargita megyei vadkárokról eddig összegyűjtött dossziékat. Az igazgató becslése szerint Hargita megyében megközelítőleg 75 ezer lej értékű vadkár megtérítését várják a minisztériumtól.
 
Vadászterületek – november 15-étől korrekt módon történhet a kezelésbe adásuk
 
Idén ér véget a vadászterületek kezelésére vonatkozó tízéves időtartam. Borbély elmondta, meghallgatták az ezzel kapcsolatos óhajokat, és minden olyan észrevételt bevettek az adminisztrálásra vonatkozó szabályzatba, ami biztosítja, hogy egyenlő jogokkal rendelkezzen mind a magánerdészet, mind a vadásztársaság. A magánerdészetnek két képviselője bekerült a vadásztanácsba, így remélhetőleg november 15-étől korrekt módon történik a vadászterületek következő tíz évre szóló kezelésbe adása – tudtuk meg Borbélytól. A miniszter kiemelte: a vad nem magántulajdon, a vad közkincs, és ennek megfelelően kell ezt a kérdést kezelni.
 
Az erdei utak visszaszolgáltatásának ügyében Borbély László elmondta, sajnos a 2008-as erdészeti törvény rosszul rendelkezik, de ezt meg fogják változtatni. Jelenleg a módosítási javaslat a képviselőháznál van, és remélik, egy hónapon belül döntés is születik ebben az ügyben. Márton István több mint ötszáz hektár Hargita megyei erdei út visszaszolgáltatására vonatkozó kérelmet tartalmazó iratcsomót adott át a miniszternek, ugyanakkor felajánlotta a jelenlévőknek Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési részlege, valamint a Hargita Megyei Agrárkamara munkatársai tanácsadói segítségét az erdei utakkal kapcsolatos pályázatok összeállításához.
 
Az erdősítéssel kapcsolatban a miniszter ismertette, ebben az évben hatszor annyi pénz áll a területtulajdonosok rendelkezésére, mint a tavaly. Október elsejétől bárki (fizikai vagy jogi személy) tehet le kérést erdősítésre, akinek mezőgazdasági terület van a tulajdonában. Ezzel kapcsolatban bővebb információk a Környezetvédelmi Alap honlapján (www.afm.ro) találhatóak.
 
Az erdészet tulajdonában levő épületekkel kapcsolatban a szárhegyi megbeszélésen elhangzott, hogy ezek nagyrészt leromlott állapotban vannak, senki sem törődik velük. A miniszter elmondta, most már ebben az ügyben is eljutottak oda, hogy van elképzelésük arról, hogy hány épületet, hová és milyen feltételek között adjanak, és reményét fejezte ki, hogy azokat, amelyek a közbirtokosságok területén vannak, sikerül átadniuk a közbirtokosságoknak, vagy eladniuk.
 
Gyergyószárhegy, 2010. szeptember 18.
 
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774