Gazdag búcsúfia Péter és Pál napján

( Szavazat)52 megjelenítés

Székely kaput avattak Székelyvarságon

„Szolgálatára embernek, világnak, nagy Istenemnek, kicsike hazámnak” – hirdeti a felirat a Székelyvarság bejáratánál június 29-én felavatott óriási székely kapu homlokzatán, amely Udvarhelyszék talán legnagyobb székely kapuja.

 

A Péter és Pál napi búcsú alkalmával tartott ünnepi eseményre kivonult a falu apraja-nagyja, és jelen volt még Tamás Ernő polgármester, Pál-Katona Lajos, a helyi RMDSZ elnöke, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Vass Árpád megyei tanácsos is. A kaput a nyikómalomfalvi Pap Jenő és Pap Ferenc faragták fiaikkal a községből elszármazott két vállalkozó, a Budapesten élő Major Sándor és a szatmárnémeti Nagy Pál kezdeményezésére. Utóbbiak mellett az elkészítést támogatta Székelyvarság Önkormányzata, a helyi Forrásköze Közbirtokosság, valamint András Albert és Fábián Árpád vállalkozók.

„Az összefogásnak köszönhetően idén gazdagabb a búcsúfia, mint máskor” – utalt beszédében a székely kapura Tamás Ernő. A polgármester hangsúlyozta: az összefogást nem lehet pénzben mérni, a helybéliek odaadását nem pótolhatja semmi. Az elöljáró felolvasta annak a hetven személynek a nevét, aki a kapuállításban segédkezett, azaz részt vett a kalákában.

„Ez a község fejlődik, elmondhatom, hogy Székelyvarság a Székelyföld egyik ékessége – jelentette ki Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke, gratulálva a példamutató összefogásért. – Amikor átmennek e kapu alatt, érezhetik, hogy jó varságinak lenni!”

A beszédeket követően a varsági iskola diákjai adtak elő rövid verses-zenés műsort, majd papi áldással, szalagvágással és a Székely himnusszal zárult az esemény.

Csíkszereda, 2011. június 29.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774