Fűtenek a balánbányai tanintézetekben

( Szavazat)35 megjelenítés
A balánbányai Havasi Gyopár napközibe és három iskolába látogatott el október 31-én, hétfőn reggel Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke arról akart meggyőződni, hogy valóra vált-e az az ígéret, miszerint hétfőn beindítják a fűtést. Valamennyi intézményben kimelegedtek a fűtőtestek, kivéve a Geo Bogza Általános Iskola egyik épületét, de ott is megoldották összevont órákkal a másik épületben, ahogy arról szó volt a múlt heti egyeztetéseken.
 
– A múlt héten hideg fogadott ezekben az épületekben, most viszont már meleg van – nyugtázta elégedetten a tanácselnök. – Olyan kisgyerekekkel találkoztam, akikről az óvó nénik elmondták, hogy az elmúlt három hétben egyedül voltak otthon háromévesen, mivel a szüleik nem ülhettek mellettük, mert akkor azt kockáztatták volna, hogy elveszítik a munkahelyüket. Bízom benne, hogy a helyi politikusok megértették, hogy a gyerekek egészségével nem szabad játszani, és többé nem fordul elő ilyen helyzet.
Borboly Csaba hozzátette: arra kérte az intézményvezetőket, rögtön jelezzék, ha újabb probléma akad a fűtésszámlák kiegyenlítése körül, hogy a megyei tanács azonnal lépni tudjon a helyzet megoldása érdekében, de akkor már nem a megyei tanács pénzéből kellene megoldást találni, hanem akár drasztikusabb lépéseket is tennének, például kérnék az illetékes szervektől a polgármester aláírási jogának megvonását a kifizetések esetében, illetve hogy ezt a hatáskört vegye át a megyei közpénzügyi igazgatóság.
A megyei tanács elnöke ellátogatott az 1-es Számú, illetve a Geo Bogza Általános Iskolába, valamint a Liviu Rebreanu Iskolaközpontba is. Az utóbbiban Roman Rodica igazgató és Panaite Aurora aligazgató beszámoltak arról, hogy pályázat révén magyarországi településekkel tartják a kapcsolatot, és onnan Balánbányára érkező gyerekcsoportokat szállásolnak el az iskola bentlakásából, amelynek bevételeiből kiegészítik a költségvetést.
Mint ismeretes, múlt szerdán konszenzus született a Hargita Megye Prefektusi Hivatalban tartott egyeztetésen, amelyet a balánbányai fűtésgond ügyében szerveztek Csíkszeredában a megyei tanács kezdeményezésére. A megbeszélésen részt vett Ladányi László Zsolt prefektus, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Ferencz S. Alpár főtanfelügyelő, Mihai Mereş, Balánbánya polgármestere, Nistor Imre alpolgármester, valamint Kele János, a Hargita Gáz Rt. vezérigazgatója. A megyei tanács szakemberei által előkészített megállapodás értelmében az 1-es iskola számára a megyei tanács a tartalékalapjából 41 ezer lejt, míg az 1-es óvoda számára 40 427 lejt fizetett ki, a 2-es óvoda 37 106 lejes tartozását pedig a Kelemen Hunor képviselő kilobbizott kormánypénzből egyenlítik ki. Továbbá a megyei tanács kérésére végzett pénzügyi vizsgálat nyomán a város költségvetésében talált, felhasználatlan 128 ezer lej vagy a Liviu Rebreanu Iskolaközpont, vagy a Geo Bogza Általános Iskola fűtésszámlájának kiegyenlítésére fordítható, erről a helyiek döntenek. Ugyanakkor még 90 ezer lejnyi tartozásra kellett fedezetet találni – azóta ez is megoldódott a helyiek összefogásából. A péntek reggeli azonnali tanácsülésen a megyei döntéshozó testület megszavazta a fent említett, összesen nyolcvanezer lejnyi támogatást a balánbányai fűtésgondok orvoslására, ugyanakkor egyértelműen jelezte a város vezetésének, hogy hasonló helyzetben többé nem fog segíteni.
Csíkszereda, 2011. október 31.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774