Francia vendégek idegenforgalmi sikereikről számoltak be Csíkszeredában

Virágzó turizmus Párizs és hegyek nélkül

(0 Szavazat)46 megjelenítés

A franciaországi Vienne megye idegenforgalmának fellendítéséről tartottak előadást az onnan érkezett vendégek október 16-án, szerdán a csíkszeredai megyeházán, a Hargita Megye Tanácsa által szervezett nemzetközi turisztikai konferencián. Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke, aki idén tavasszal tapasztalatcsere céljával ellátogatott a francia partnerekhez, felvezetőjében hangsúlyozta, hogy az ottani jó példából mindent nem lehet és nem is kell egy az egyben lemásolni, de sokat tanulhatunk tőlük. 

– Hargita megyében készültek turisztikai pályázatok, létesültek irodák, eurómilliókat költünk népszerűsítésre, de nem igazán látni a hatását, nem nőtt a vendégéjszakák száma. Pénzünk van, tenni akaró embereknek sem vagyunk híján, de valami hiányzik a hatékonyság eléréséhez. Mi lehet az? Erre a kérdésre keressük a választ – mondta a megyeelnök a jelen lévő vállalkozóknak, önkormányzati vezetőknek, szakértőknek.
Elsőként Korodi Szabolcs építész tartott előadást. Bemutatta a Hargita Megye Tanácsa megrendelésére elkészített Hargita-hegységi övezeti rendezési tervet, amely a több közigazgatási területen elhelyezkedő települések – Szentimrei Büdös, Hargitafürdő, Madarasi Hargita, Homoródfürdő – egységes turisztikai fejlesztését célozza. A terv másfél éves konzultáció után készült el, és az említett térségben négy évszakos idegenforgalmat szeretnének megvalósítani, az erdő- és vadgazdálkodás összehangolásával, sajátos arculattal, különféle turisztikai igények kielégítésével, összefüggő rendszerek kiépítésével. Ennek egyik lényeges eleme lenne a sportturizmus fellendítése, amihez 50–60 kilométeres sípályát kell kialakítani több szakaszban, a következő tíz–húsz évben.
A Vienne megyeiek részéről Dominique Reant, a Vienne megyei turisztikai ügynökség elnöke és Hughues Lallemand, az ügynökség igazgatója volt jelen. Dominique Reant rövid felszólalásában az összefogás szükségességét hangsúlyozta, amit esetükben eredményesnek bizonyult, hiszen szinte a nulláról indultak, és virágzó idegenforgalmi ágazatot fejlesztettek, ami nem sikerült volna az érintett szereplők együttműködése, folyamatos, kitartó munkája nélkül.
Amint azt Hughues Lallemand igazgató részletes előadásában ismertette, Vienne megye Franciaország közepén található, amelyen korábban csak átutaztak a turisták ismertebb turisztikai célpontok felé. Nem volt hírneves vidék, ezért „kitaláltak” turisztikai vonzerőket. A megyei tanács kezdeményezésére, a megye helyi közösségeivel együttműködve megalkották a Futuroscope programot, amely turisztikai robbanást idézett elő a térségben, általa évi 1,7 millió látogatót vonzanak, összesen viszont évente 4,7 millióan látogatnak a megyébe, és több mint tízezer állandó alkalmazott dolgozik az ágazatban. A Futuroscope révén létrehozták a Központi Parkot, amely a Párizs melletti EuroDisney után a leglátogatottabb szórakozóközpont. Korábban a látogatók öt percig nézelődtek a környéken, aztán továbbálltak. Ennek megváltoztatása érdekében úgymond helyeket találtak ki, turisztikai célpontokat, állat- meg kastélyneveket adva ezeknek. Mindebben alapvető szerepet játszott a kereskedelem és a kommunikáció összehangolása. További terveik között szerepel egy úszó falu létrehozása, várhatóan a jövő évben, a horgászni vágyók számára, akik a családjukat is oda vihetik, nagyszülőket, gyerekeket, akár egész szünidőre.
Hughues Lallemand elmondta azt is, hogy nagyon sok magánszemély szeretett volna bekapcsolódni a Futuroscope program finanszírozásába, de inkább állami segítségre támaszkodtak, és európai alapokat is sikerült bevonniuk. A szakember szerint a sikeres turizmus megteremtéséhez fontos a gazdag gasztronómiai kínálat, valamint a hatékony internetes kommunikáció, a média. Hargita megye kapcsán azt észrevételezte, hogy egységes kommunikáció szükséges, a szereplőknek össze kell fogniuk, és ehhez kapcsolódóan fejleszteni kell a weboldalakat. Csodálatos vidék a Hargita megyei, de ez nem elég, mondta Lallemand: a szálloda- és panzió-, illetve vendéglőtulajdonosok, sportpálya- és kalandpark-működtetők közti összefogásra van szükség.
Borboly Csaba ehhez hozzáfűzte, hogy Vienne megyében a fent említett összefogás tanúja volt, és nálunk is erre lenne szükség. Megyénkben a különböző szereplők, a honlapok készítői nem kommunikálnak egymással, míg a Vienne megyeiek közösen napi 24 órás turisztikai tudakozót működtetnek, amelynek a diszpécsere meggyőzi az érdeklődőt arról, hogy érdemes odautazni. A franciaországi mintát követve a Hargita megyei szállásadóknak is tudniuk kellene egymás foglalásairól, hogy helyhiány esetén átirányíthassák a vendéget, akit ezzel a rendszerrel nem engednének ki a megyéből – ez kellene legyen a közös cél, hogy a látogatók minél több pénzt hagyjanak nálunk, összegzett a megyeelnök, aki reményét fejezte ki, hogy a francia partnerekkel tovább fejlesztik kapcsolataikat, és virágzó együttműködés alakul ki Hargita és Vienne megye között.

Székelyföldi Akadémia Zetelakán
Vienne megye küldöttségének tagjai október 15-én, kedden délután részt vettek a Hargita Megye Tanácsa által vidéki értelmiségieknek szervezett előadás-sorozat, a Székelyföldi Akadémia rendezvényén. A felkért előadókat és a hallgatóságot Nagy Attila polgármester köszöntötte, majd első előadóként Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója a fenntartható erdőgazdálkodás kapcsán osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel, elvi megközelítésként kiemelve, hogy az erdő évszázadok óta egy biztos megélhetést biztosított az itt élő embereknek, családoknak, a mai székelyföldi valóság paradigmájában pedig élenjáró közbirtokosságnak értékelte a zetelakit, ez pedig abból a felfogásból ered, ahogy gazdálkodik erdeivel és legelőivel. Második előadóként Borboly Csaba megyeelnök a közösségi összefogás, a párbeszéd, a közösségépítés fontosságát hangsúlyozta, ezeket a vidék- és régiófejlesztés problémáira is rávetítve, és a közös előrehaladás elengedhetetlen feltételeiként jelölve meg. Az egymás ellen fordulás helyett az egymáshoz fordulás útját kell választanunk, hangsúlyozta.
– Eleinktől is kell tanulnunk, például a kaláka szellemét, amit a megyei tanács a hónap elején gyakorlatba is ültetett, felkérve a helyi közösségeket, hogy iskoláink, óvodáink rendebetételéért szervezzünk kalákát, ugyanakkor a mások jó példáira, megvalósításaira is oda kell figyelnünk, azokból el kell lesnünk, ami vidékünkön is hasznosítható – jelentette ki az elöljáró, majd átadta a szót a vienne-i küldöttségnek.
Dominique Réant és Hugues Lallemand rögtönzött előadásuk során elsősorban csodálatukat fejezték ki az előadás-sorozatot megelőző rövid egyórás ivói látogatásukon látott gyönnyörű tájak, a panziók sokasága, valamint a gyorsan megtapasztalt jellegzetes székely vendégszeretet kapcsán, majd röviden felvázolták, hogy a természetes turisztikai látványosságokat nélkülöző megyéjüket hogyan sikerült mintegy 30 év munnkájával idegenforgalmi szempontból felfuttatni – kiemelve, hogy a megye egész területén megannyi, a helyi értékekre, jellegzetességekre épülő turisztikai beruházást eszközöltek, amelyek mind-mind a megyéjük turisztikai vonzerejét erősíti.
– Önöknek, a zetelakiaknak és a megyevezetésnek is ezt ajánljuk: a gyönyörű tájaikra, értékes hagyományaikra alapozva építsenek ki egy turisztikai rendszert, amellyel idecsalogathatják a más tájakon lakó vendégeket, az elégedett turista pedig a legjobb reklámhordozó, mindig elmondja, hogy hol érezte jól magát – mondták el a Vienne megyeiek.

Csíkszereda, 2013. október 16.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774