Folytatódik az egészségügyi szűrőprogram

( Szavazat)43 megjelenítés

Idén is folytatja szűrőprogramját a magyarországi Bács-Kiskun megyei orvosok csoportja, amely már hagyományosan visszajár Hargita megyébe a lakosság egészségi állapotának felmérése céljából, és hogy az elszigetelt települések lakosait orvosi ellátásban részesítse.

 

Oroszhegy, Varság, Kobátfalva és Csomafalva után 5-ik alkalommal 2011-ben is sor kerül a Bács-Kiskun megyei orvosi küldöttség már hagyománynak számító egyhetes egészségfelmérő szűrőprogramjára. A Mocza György orvosigazgató vezette Bács-Kiskun megyei orvosi küldöttség április 10–17 között Gyimesközéplokon és Gyimesfelsőlokon végez egészségfelmérő vizsgálatokat. Erről egyeztettek február 9-én a megyeházán Hargita Megye Tanácsa vezetőségével Borboly Csaba megyeitanács-elnökkel, Sófalvi László alelnökkel, Birta Antal vagyongazdálkodási-, és Zonda Erika vidékfejlesztési és program igazgatóval. A megbeszélésen a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház részéről jelen voltak Demeter Ferenc menedzser és Csíki Csongor orvosi igazgató, valamint az érintett települések polgármesterei.

Hargita Megye Tanácsa részéről Sófalvi László alelnök koordinálja az együttműködést, a beszélgetést megelőzően köszöntötte a jelenlévőket és üdvözölte az öt éve elindított kezdeményezés tartósságát és biztosította, hogy Hargita Megye részéről továbbra is messzemenően támogatják ezt az együttműködést.

A megbeszélésen Borboly Csaba megyeitanács-elnök kifejtette, hogy a szűrés mindenképpen nagy segítség lesz a gyimesieknek, tekintettel arra, hogy jelenleg a Gyimesek völgyében csak családorvosi szintű ellátásban részesülhetnek a lakosok.

Ezt támasztotta alá Mocza György küldöttségvezető is elmondva, hogy azért döntöttek Gyimes mellett, mert a Gyimesek völgyében lakók 40-50 kilométert kell utazzanak, hogy kórházi ellátásban részesüljenek.

Elmondása szerint idén 11 orvosból és négy laboraszisztensből álló küldöttség érkezik. A tavalyi csoport egy neurológus kollégával bővül, mivel az előző kiszállások tapasztalata szerint szükség van ilyen szakemberre is.

A Bács-Kiskun megyei orvosi küldöttség a vizsgálatokat a helyi családorvosok javaslatai szerint fogja végezni. Naponta 100-150 pácienst terveznek megvizsgálni, de ez a szám nőhet mivel a becsült értéket arra az esetre vonatkoztatják, ha egy páciens minden vizsgálaton átesik. Idén a gyerekekre összpontosítanak, két gyerekorvos gondjaira bízva őket, akik Gyimesfelsőlokon fognak tevékenykedni. A megbeszélésen a logisztikai problémákra is sikerült megoldást találni, valamint elvi megegyezés született arról is, hogy a magyarországi küldöttség és a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szakemberei utólagos konzultáció révén is együtt fognak működni a feltárt esetek kapcsán.

A megbeszélést követően a Bács-Kiskun megyei orvosok Sófalvi László kíséretében kiszálltak a szűrővizsgálatok majdani helyszínére, megtekintették a rendelőket és egyeztettek a helyi családorvosokkal is.

Csíkszereda, 2011. február 9.

 

  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774