Folyamatosan épül a Mária út Székelyföldön

( Szavazat)31 megjelenítés
Gyimesbükkben Salamon József plébános vezetésével a Dani Gergely Általános Iskola 24 nyolcadikos és hetedikes tanulója járta be a Mária út tervezett szakaszát az elmúlt hétvégén. A könnyűnek nem nevezhető 21,3 kilométeres túra a Kontumáci kápolnától indult és a Szent Erzsébet Gimnázium kápolnájában fejeződött be érintve az Apa-havast, Ugra patakát és a gyimesfelsőloki templomot.
  
– A zarándoklat nem csupán kirándulást és imát jelentett, hanem munkát is, hiszen most végezték el a Mária út nyomvonalának véglegesítését. Összeírták az érintett földtulajdonosokat, és a mintegy 16 tulajdonos egy részét fel is keresték, akik szóbeli beleegyezésüket adták, hogy a nyomvonal a tulajdonukban lévő területen haladjon át. Szerződéskötésre a közeljövőben kerül sor mind a magánszemélyekkel, polgármesteri hivatalokkal, mind a közbirtokosságokkal ­– tájékoztatott Molnár Sándor, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás alkalmazásában lévő Mária út projekt székelyföldi koordinátora.
 
A munkazarándoklatot kellemes idő, jókedv és imádságos hangulat kísérte. A résztvevők nemcsak a természet szépségeit csodálták meg, hanem megemlékeztek az út mentén felállított kereszteknél az elesett katonákról, a volt határ mente viharos időszakairól. Menet közben a tanulók nyomkeresőkké is váltak, hiszen többször a medve nyomaira is rábukkantak. A Habarász tanya szomszédságában felelevenítették a hegyi tanyavilág emlékeit, szokásait is, és magyarázatot kaptak arra, hogy mit is jelent a cserkabala vagy a lábhintó.
 
A közelmúltban építette ki a Csíkmindszent–Szentlélek–Fitód hét kilométeres szakaszán a Mária utat a Kájoni János Közigazgatási Szakközépiskola XI. osztályának hattagú önkéntes csapata Tőkés Éva felügyelete alatt. Ugyanakkor Madaras–Dánfalva között is 3,5 kilométeren folytak a munkálatok, a csíkmadarasi és a csíkmenasági cserkészcsapat 11 tagja, Bálint Lajos Lóránt vezetésével, a jelzésfestésen kívül oszlopokat is ásott a földbe. Ezenkívül a Csíksomlyó–Szellő–Kóstelek útszakasz nyomvonalának kijelölése is megtörtént, ahol a következő napokban, ha az időjárás engedi, elkezdődhetnek a munkálatok.
 
Kovászna megyében is jól haladnak a munkálatok az EKE (Erdélyi Kárpát-Egyesület) tagjainak és a cserkészeknek köszönhetően, valamint Maros megyében az elmúlt napokban 16 km-es szakaszon festettek az EKE tagjai. Mindezek ismeretében elmondható, hogy Székelyföldön egyre hosszabb kilométereken készül el az útvonal.
 
Csíkszereda, 2011. november 8.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774