Fokozott érdeklődés a többletértéket hozó termékek előállítása iránt

(0 Szavazat)28 megjelenítés

A megyei tanácsosok is meggyőződhettek március 10-én az RMDSZ-frakció ülését megelőzően arról a nagyfokú érdeklődésről, amely Hargita Megye Tanácsa egyes projektjeit övezi.

Mintegy 60 érdeklődő jelentkezett a legutóbbi sajtkészítési képzésre, amelyet a Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Közhasznú Tárasasága szervezett március 7–11. között a megyei tanács multifunkcionális központjában, és az INSIGHT projekt keretében megismert magyarországi sajtkészítő mesterek adták át tudásukat. A képzéssorozatok eredményességéről és hasznáról Hargita Megye Tanácsának RMDSZ-frakciója is meggyőződhetett csütörtökön, amikor, a tanácsülést megelőzően, megtekintette, hány fajta sajt készítésére kaptak útmutatót a Hargita megyei tejtermelők.

 

Mindez egy átfogó stratégia része, amely révén egyszerre próbálják a székelyföldi termelőket ráébreszteni a lehetőségekre, ugyanakkor meg lehet valósítani a helyi készítésű termékek betörését a piacra. Ilyen irányú törekvéseket szolgál a Hagyományos Székely Termékek Vására és a helyi termékek forgalmazása a Cora üzletlánc magyarországi áruházaiban.

– A követendő példák bemutatásával, a termelői társulások megszervezésével és feldolgozóközpontok megvásárlásával akarjuk megteremteni a helyi gazdák számára azt a lehetőséget, hogy önkormányzati támogatással a saját érdekükben léphessenek, majd a piaci mechanizmusokra bízzuk a dolgot – nyilatkozta Borboly Csaba tanácselnök a képzésen készített sajtok szemléje és kóstolója kapcsán. – Abban bízunk, hogy a helyi sajt is van olyan jó, mint az olasz vagy a magyarországi. A helyi specifikumra építve lehetséges betörni a piacra. Megfelelő népszerűsítéssel és a minőség következetes biztosításával a székelyföldi tejtermelőből feldolgozóvá és értékesítővé átvedlett gazdák számára is van lehetőség, hogy önfenntartó gazdálkodást működtessenek, helyi nyersanyagból állítsanak elő uniós szabványnak megfelelő termékeket, és nem utolsósorban vállalkozásaik fejlesztésével munkahelyeket is teremtsenek

Az INSIGHT projekt révén, az elmúlt időszakban szervezett számos előadáshoz hasonlóan, Hargita Megye Tanácsa a sajtkészítés sokféle módjáról rendezett előadás-sorozatot. A képzésen több technikát és több sajttípus elkészítését mutatták be a Hargita megyei tejtermelő gazdáknak. Európa-szerte az a bevált gyakorlat, hogy a nagy feldolgozók mellett megtalálták helyüket a hagyományos, szűk vásárlói körnek dolgozó kistermelők is. Az európai gazdálkodók saját nyersanyagot dolgoznak fel, és az általuk előállított termékeket nemritkán saját agroturisztikai egységeikben értékesítik. Hasonló elképzelései voltak a megyei tanács szakembereinek, amikor benyújtották a pályázatot az INSIGHT projektben való részvételre, és amikor a nyugati példák meghonosítását tűzték ki célul. Az ilyen törekvések eredménye a hagyományos székely termékek vásárán a legszembetűnőbb. Kezdetben évi két nagyvásárt szerveztek, de ma már a lakosság körében lefolytatott népszerűsítési kampányok eredményeként havonta megszervezett vásárokra is igény van.

Csíkszereda, 2011. március 12.

   

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774