Fenntartható erdőgazdálkodás megteremtése a cél

( Szavazat)52 megjelenítés

A magán és állami erdészetek képviselői találkoztak Csíkszeredában

 
A május 23-án, csütörtökön szervezett találkozón bemutatták Hargita Megye Tanácsának a fenntartható erdőgazdálkodás és versenyképes megyei faipar létrehozásának érdekében tett kezdeményezéseit, stratégiai céljait és hosszútávú elképzeléseit. A találkozón részt vevőket Birtalan József, Hargita Megye Tanácsának alelnöke köszöntötte, aki elmondta: a megyei tanács igyekszik új távlatot nyitni a fakitermelők és fafeldolgozók számára.
 
 
– A fakitermelés és -feldolgozás komplex és nagyon kényes kérdéskör, főleg most, hogy a Holzindustrie Schweighofer is megjelent a szomszédos Kovászna megyében. Ez a beruházás új távlatokat nyithat, de felvetődik a kérdés, hogy mi lesz a kitermelőkkel és feldolgozókkal. Ebben szeretne a megyei tanács gerjesztő szerepet vállalni: segítenénk és támogatnánk elsősorban a erdőtulajdonosok együttműködését, akár klaszterek formájában – fejtette ki a megyei tanács alelnöke.
 
A megyei önkormányzat mintegy hat fejlesztési és pályázattámogatási programját Miklóssy Ildikó, a megyei tanács Fenntartható Erdőgazdálkodás munkacsoportjának vezetője mutatta be. A Fenntartható erdőmenedzsment program célja a megyei erdővagyon helyi hasznosulásának elősegítése, a Fafórum program célja az erdővagyon felhasználásában és értékesítésében értintettek párbeszédét elősegítő keret megteremtése, a Megyei fapiac programmal a Hargita megyében kitermelt faanyag helyi értékesítését segítenék a megfelelő keretfeltételek (fizikai és on-line rendszer) létrehozásával. Az Építsünk fából! program a fából történő építkezést ösztönzi, olyan építészek munkáit támogatja, akik ilyen terveket készítenek. A Fafeldolgozás ösztönzése program a fatermékek magasabb fokú feldolgozásához szükséges tudás és technológiai háttér megteremtését célozza, szakemberek képzését támogatja, illetve szaktanácsadást biztosít. A utolsóként bemutatott Erdei gyümölcsök program az erdei gyümölcsök és gombák szervezett gyűjtését, tárolását és feldolgozását népszerűsítené, támogatná térségi erdei gyümölcstározók létrehozását, és ösztönözné a megye lakosságát az erdei gyümölcsök feldolgozására, valamint támogatná az ehhez szükséges technikai beruházásokat.
 
Miklóssy Ildikó ezután a Robinwood Plus projeket eddigi eredményeit, valamint néhány jövőre vontakozó tervet ismertetett.
 
– A hatékony erdőgazdálkodásról, fafeldolgozásról szóló európai uniós projektnek 2010 óta részese a megyei tanács. A Robinwood Plus program többek között a biomassza energetikai felhasználását támogatja. Az illegális erdőkitermelések megelőzésének érdekében pedig megyei térfigyelőkamera-rendszer kiépítését indítottuk el – mondta a Fenntartható Erdőgazdálkodás munkacsoportjának vezetője.
 
A találkozó második felében Kovács Imre a Hargita Megyei Agrárkamara részéről az általuk összeállított kérdőívek alapján a közbirtokosságok helyzetfelmérésének eredményeit mutatta be. Elomdta, a felméréshez szükséges kérdőíveket minden közbirtokosságnak elküldték a megyében. Alcsíkról 12, Felcsíkról 9, Gyergyóból 8, míg az udvarhelyi régióból 21 közbirtokosság töltötte ki a tevékenységükre vontakozó kérdékeset tartalmazó űrlapokat. Ezekből kiderült, hogy egyik visszajelzést küldő közbirtokosság sem foglalkozik biomassza, valamint brikett előállításával, ugyanakkor az erdei gyümölcsök és gombák gyűjtését és feldolgozását sem támogatják vagy művelik. Pozitívumként könyvelhető el, hogy a közbirtokosságok által értékesített fa 85–90 százalékát Hargitai megyeiek vásárolják fel tőlük.
 
A találkozó végén a jelen lévő erdészeti képviselők javaslataikat fogalmazták meg arra vonatkozóan, hogy milyen területen számítanak a megyei tanács segítségére. Elmondták, véleményük szerint nagy szükség van a tanács által is szorgalmazott magánerdő-tulajdonosok társulásának létrehozására, ugyanakkor az önfenntartó erdőgazdálkodás támogatására is számítanak. Kifejezték igényüket, hogy a közbirtokosságok kiemelten pályázhassanak uniós projektekben.
 
Csíkszereda, 2013. május 23.
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774