Fenntartható erdőgazdálkodás – versenyképes fafeldolgozás

( Szavazat)61 megjelenítés
Maroshévízen tartották május 23-án azt a találkozót, amelynek témája a fenntartható erdőgazdálkodás, valamint a versenyképes fafeldolgozás volt. A tanácskozáson részt vett Petres Sándor, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, valamint Marcu Răducu Ioan és Pop Adrian megyei tanácsosok. Jelen volt továbbá Miklóssy Ildikó, a megyei tanács Fenntartható Erdőgazdálkodás munkacsoportjának vezetője, Crit Ioan Gavril, a Brassói Területi Erdészeti és Vadászati Felügyelőség igazgatója, Duşa Codruţ, a Maroshévízi Erdészeti Hivatal vezetője, Kopacz Zoltán, a gyergyószentmiklósi ARBOR Vállalkozók Szövetségének képviselője, Köllő Miklós építész, az északi térség településeinek polgármesterei, valamint azon kereskedelmi egységek képviselői, akik fakitermeléssel és -feldolgozással foglalkoznak. 
 A program nyitómozzanataként a megyei tanács alelnöke elmondta, hogy Hargita megyében a fafeldolgozás az egyik legfontosabb és leginkább fejlődésre képes ipari ágazat. Az igazi problémát a helyi gazdasági szektorban dolgozóknak a külföldi konkurencia jelenti. Ezek a külföldi cégek fejlettebb technológiával dolgoznak, mint a helyiek, ennek következtében a nagy vállalkozásokat működtetők megengedhetik maguknak, hogy kevés alkalmazottat foglalkoztassanak. Ennek köszönhetően is egyre kevesebb a munkahely a térségben, hiszen egyre kevesebb két kézzel végzett munkára van szükség, ami a kiscégek esetében még nem áll fenn.
Az első lépés ennek az aggasztó jelenségnek a megváltoztatásában a helyi önkormányzatokkal, valamint a közbirtokosságokkal folyatott párbeszéd elindítása kell legyen, amely megakadályozhatná a nemzetközi cégek jelenléte által generált negatív hatásokat.
Kopacz Zoltán a gyergyószentmiklósi ARBOR Vállalkozók Szövetségének képviselője elmondta, jelenleg 120 vállalatot tömörít a szövetség, ami azt jelenti, hogy körülbelül 3000 tagot számlálnak. Hargita Megye Tanácsával közösen szerveznek képzéseket fafeldolgozók számára. Bemutatója végén kiemelte a munkahelyteremtés fontosságát a térségben való jobb megélhetés érdekében.
Miklóssy Ildikó, a Fenntartható Erdőgazdálkodás munkacsoportjának vezetője megtartotta Fenntartható erdőgazdálkodás – versenyképes fafeldolgozás című előadását, amelyben Hargita megye azon a gazdasági stratégiáit mutatta be, amelyek a faipar fellendítését célozzák. Az előadásból kitűnt, hogy a térség kitermelt erdőalapjának nagy részét külföldre szállították, és nagyon keveset dolgoztak fel helyben. Emiatt is fontos kell legyen a közintézmények, a magánszektor, valamint az egyének számára is, hogy megoldást találjanak erre a helyzetre, és serkentsék a gazdaságot, tiszteletben tartva ugyanakkor az erdőalap védelmét.
– Partnerséget szeretnénk vállalni azokkal, akik a fa feldolgozásával foglalkoznak, meg szeretnénk tartani minél több munkahelyet, mert csak így érhető el tartós fejlődés Hargita megyében – mondta Miklóssy Ildikó.
Ahhoz, hogy felvehessék a versenyt a nagy cégekkel, a kisvállalkozóknak össze kell fogniuk, hogy nagyobb döntéshozó erővel bírjanak a térségben, és ők határozzák meg a faanyag árát.
Következtetésként levonható, hogy valóban szükség van a helyi összefogásra, hogy könnyebben lehessen döntéseket hozni a térségben, és befolyásolni tudják a fapiacot, így sikerülhet megőrizni a munkahelyeket, valamint újakat teremteni, amelyek a helyi közigazgatásnak is kedveznének.
 
Maroshévíz, 2013. május 23.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774