Fennakadások az útfelújítás terén

( Szavazat)34 megjelenítés
Késve folytatódik a DJ 131 megyei út felújítása
 
Bár ígéretesen indultak az év elején a 2011-es évre szóló munkálatok előkészítése a megyei utakon az év felénél számos eltervezett helyszínen stagnáltak vagy el sem indultak a munkálatok. A munkálatok megrendelőjeként Hargita Megye Tanácsa a félévi számbavételkor azzal szembesült, hogy legtöbb esetben a megbízott kivitelezőt terheli felelősség, de esetenként a megyei tanácsnak is felróható a munkálatok leállása. Így történt a DJ 131 megyei út Felsőboldogfalva–Kénos-tető–Városfalva szakaszának esetében is, amelyen csak szeptember 6-án kezdődtek el a munkálatok.
 
 
Miután a szóban forgó útszakasz mintegy felét kitevő nagyon rossz állapotban levő részét (Kénos-tető) Hargita Megye Tanácsa 2010-ben bejuttatta a Regionális Fejlesztési és Turisztikai Minisztérium által kiírt Országos Infrastruktúrafejlesztési Program révén felújításra kerülő utak listájára lehetővé vált a megmaradt öt kilométeres szakasz átfogó felújítása.
 
A 2010. év végén öt kilométer alapréteg leterítésével járó aszfaltozásra tavaly Hargita Megye Tanácsa 2,7 millió lejt irányozott elő. A közbeszerzési eljárást a Stravia Group kft. nyerte meg és neki is látott az alapréteg leterítésének, de az időjárási viszonyok rosszra fordulása miatt már nem sikerült maradéktalanul bedolgozni a megyei tanács által megvásárolt anyagot, ezért azt az időjárási körülmények javulásáig a vállalat raktárában helyezték el.
 
Az alapréteg folytatására elraktározott anyagot 2011 tavaszán kellett volna bedolgozni, de a munkálat a kivitelező és Hargita Megye Tanácsa közötti kommunikáció a sietség okozta hiányossága miatt elakadt. A fennakadást egyrészt az okozta, hogy a munkálatok lebonyolításának ellenőrzésével megbízott mérnöki cég nem hajlandó elismerni a Stravia Group kft. által elvégzett az aszfaltréteg leterítését megelőző kátyúzási munkálatot, ugyanis a kivitelezési szerződés alapján, a munkálatok befejezéséről a kivitelezőnek értesítenie kellett volna a megyei tanácsot, hogy az a maga során tudja a mérnöki cég (diriginte) tudomására hozni. Ezt elmulasztotta, illetve nem juttatta el a megrendelőhöz a munkálatok ütemtervét sem, olyan helyzetet teremtve, amelyben esetleges pénzügyi ellenőrzés esetén Hargita Megye Tanácsa nem tudja megindokolni a munkálatok ellenértékének megtérítését és elszámolását. A kialakult helyzetben felelősség terheli a megyei tanács útügyi igazgatóságának munkatársait is, akik vélhetően felgyűlt feladatok miatt szintén nem követték megfelelő figyelemmel a munkálatok lebonyolításának lépéseit.
 
2009-ben a megyei utak felújítására és karbantartására új, az addigi módszertant messze felülmúló szerződés-, ellenőrzés- és számonkérési rendszert dolgoztunk ki, amelyben figyelembe vettük a minőség-ellenőrzés és jótállási előírásokat a lehető legkomolyabb mértékben. Úgy állítottuk össze a munkálatokra való pályázási kritériumokat, hogy garanciavállalással a kivitelező cégek négy év távlatából is kötelezhetők legyenek jótállásra és a hibák kijavítására. A jelenlegi helyzet arra világít rá, hogy mindenre nem gondoltunk és a megyei tanács részéről felmerült a dokumentáció és az egész folyamat nem megfelelő követése. Ennek legsúlyosabb következménye a munkálatok befejezésének beláthatatlan késlekedése lehetett volna. Keserű tanulság, hiszen az előző években rendszerint év végén tudtunk számottevőbb munkálatokat végezni és most mikor már tavasszal sikerült szerződést kötni egy ilyen baki miatt érjük meg az őszt dolgavégezetlenül. Mindenképpen tanultunk az esetből és a jövőre nézve még tökéletesebbé fogjuk tenni ügyvitelünket – mondta Borboly Csaba megyeitanács-elnök az eset kapcsán.
 
Hargita Megye Tanácsa kielemezte a Stravia Group kivitelező céggel kötött szerződést és a munkálatok elodázását elkerülendő döntés értelmében, a kivitelező szeptember 6-tól a újrakezdte az aszfaltozási munkálatokat a tavaly megvásárolt anyag bedolgozásával, majd ugyanazon szerződés alapján a legutóbbi tanácsülés alkalmával a DJ 131 megyei út felújítására leutalt 2,75 millió új lejből a Kénos-tetői öt kilométeres szakasz kivételével új, mintegy kilenc kilométeres koptatóréteg kerül a tavaly és idén leterített alaprétegre. Az alapréteg befejezése szeptember 8-ig történik meg, míg a koptatóréteg leterítésével várhatóan október folyamán végeznek.
 
Ugyancsak a szerződés kielemzése alapján, mivel a kivitelező nem tudja bizonyíttatni a mérnökkel (diriginte) a tavalyról elmaradt munkálatokból 150 000 lej értékű aszfalt gödörtömésre való bedolgozását, ezért bírósági úton kell érvényt szerezzen igazának, és a megyei tanács csak azután fogja kifizetni az aszfaltozást megelőző gödörtömést.
 
A DJ 131 megyei út Felsőboldogfalva–Kénos-tető–Városfalva szakaszán az elmúlt húsz évben lényegében csak tűzoltás történt. A talaj instabilitása miatt az úttest folyamatosan és nagyon gyorsan romlott, olyannyira, hogy a folyamatosan kiújuló gödrök rengeteg pénzt felemésztettek, ennek ellenére a térség lakói sosem lehettek elégedettek.
 
Hargita Megye Tanácsa folyamatosan figyelt arra, hogy a megyehatár irányába haladó Székelyföld nyugati részét Brassó megyével, illetve Bukaresttel összekötő utat járható szinten tartsa, 2008–2011 között mintegy 12 millió lejt költve rá. A megyei tanács csíki és gyergyói frakciója a térség lakóival való szolidaritásból számos esetben beleegyezett a térségüket illető alapok átcsoportosítására a szó szerint „pénznyelő” útszakasz karbantartására.
 
Noha sok ígéret elhangzott a Felsőboldogfalva–Kénos-tető–Városfalva szakaszt illetően, valójában a talajréteg instabilitása okozta állandó csúszás eddig megakadályozta a valóra váltásukat. A legproblémásabb szakasz kormánypénzekből való felújítása óriási segítség, és annak ellenére, hogy a teljes felújítás elmaradása miatt a mostani munkálatok pénzigénye nagyra nőtt, egyedülálló alkalom nyílt arra Hargita Megye Tanácsa tekintettel a térség lakóival szemben felhalmozott „adósságát” törlessze.
 
Csíkszereda, 2011. szeptember 7.
 
 
 
 
 
 
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774