Felülemelkedtek politikai nézeteltéréseiken a megyei tanácsosok

( Szavazat)45 megjelenítés
 A megyének kiutalt 18 milliárd régi lejes kormányzati költségvetés-kiegészítés miatt hívott össze szeptember 10-re rendkívüli tanácsülést Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Az összeg mihamarabbi elköltése érdekében szükség van az azonnali döntéshozatalra – mondta a megyei tanács elnöke. A testület jelen levő tagjai 27 igennel, ellenszavazat és tartózkodás nélkül, egyöntetűen a határozattervezet mellett foglaltak állást. 

Az azonnali tanácsülés felvezetőjében Borboly Csaba megköszönte a tanácsosoknak, hogy a gyors cselekvés érdekében összegyűltek, az 1997/577-es kormányrendelettel folyósított alapok ugyanis idéntől olyan megyei utak felújítására is fordíthatók, amelyek falvakat kötnek össze a külvilággal.
– Várhattunk volna a rendes tanácsülésig, de tekintettel arra, hogy vidékünkre korán érkezik meg a tél, és a közbeszerzés is elhúzódhat, el szeretném kerülni azt a helyzetet, hogy év végén ismét vissza kelljen utalnunk az el nem költött alapokat.


Teljes hosszukban felújított utak
 
Napokon belül elkezdjük a közbeszerzést, mondta a megyei önkormányzat elnöke, majd ismertette, melyik a három felújításra kerülő útszakasz:
– A DJ 138-as jelzésű megyei út le van zárva a sikaszói híd rossz állapota miatt, és mindeddig hiába kértük a belügyminiszter segítségét, ígéret volt, de pénzt még nem kaptunk a felújítására. Ugyanebből a pénzből fogjuk befejezni a libáni útszakasz leaszfaltozását Ivó irányában. Ha ez megtörtént, Hargita Megye Tanácsa elmondhatja, hogy van egy olyan útszakasz, amelyet teljes egészében önerőből újított fel.
A 131-es út átjárhatóságot biztosít Kovászna és Brassó megye irányába, valamint lerövidíti az udvarhelyszékiek számára a Bukarest irányába való közlekedést. 
– Szeretnénk az utat idén befejezni, és úgy néz ki, év végére sikerülni is fog. Ugyanakkor a kiutalt pénzből kijavítjuk a Kénos-tetőn a megcsúszott koptatóréteget, és átereszeket helyezünk el – mondta Borboly Csaba, aki a megyei tanács második jelentős sikereként értékelte mindezt.
 
Racionális megfontolás
 
A Székelyderzs felé haladó DJ 133-as jelzésű út felújításán a megyei döntéshozó testület többségi RMDSZ-frakciója megegyezett, hogy ez alkalommal eltekintenek a térségek közti méltányos, kilométer alapú pénzelosztástól, és a 18 milliárd régi lej értékű költségvetés-kiegészítés maradék részét a 133-as megyei út felújítására szánják.
Tekintettel a térség elszigeteltségére és arra, hogy ugyanitt egy világörökség részét képező unitárius templom is található, az RMDSZ-frakció felüemelkedett a politikai nézeteltéréseken, és szolidaritásból minden tanácsos lemondott az általa képviselt térséget megillető részről az ide vezető út teljes felújítása érdekében. Ezen az úton ugyan a megyei tanács útügyi igazgatósága a nyáron végzett karbantartó munkálatokat, de így már az aszfaltréteg leterítése is lehetővé válik.
Sófalvi László alelnök ugyanakkor felhívta a figyelmet hasonló helyzetben levő térségekre, mint például Varság. Kocs Ilona megyei tanácsos nyugtázta, hogy most már van kilátás arra, hogy hamarosan befejezzék a sok éve elkezdett munkálatokat.
 
Csíkszereda, 2009. szeptember 10.

 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774