Felújított templomban új harangot szenteltek

( Szavazat)41 megjelenítés
 Az új harang egy jövőbe tekintő, erős közösség szavát hirdeti
Szent István napi búcsút tartottak Székelyszentkirályon. Augusztus 26-án az ünnepi rendezvénysorozat szentmisével zárult. A búcsús misén jelen volt Borboly Csaba megyeitanács-elnök is, mivel ez alkalommal áldotta meg Tamás József, segédpüspök a templom felújítási munkálatait, illetve megáldotta a templom új nagyharangját is, amelyet a település összefogással a régi, megrepedt harang helyett öntetett.

Az ünnepi szentmisét követően a templom felújítását illetően a helyiek igyekezetét Bálint Elemér, oroszhegyi polgármester és Borboly Csaba megyeitanács-elnök méltatták.
Bálint Elemér szerint a székelyszentkirályiak az államalapító Szent István király szellemében ezer éves felszólításnak tettek eleget. Templomot építettek és gondját viselték, idén meg felújították. A polgármester történelmi adatokkal is alátámasztotta mondanivalóját, miszerint mikor az 1848-as forradalom idején a magyar közösségekben beolvasztották a harangokat, akkor Angliában a makadám útépítési eljárás szabadalmazása zajlott. Mára már térségünkben is az útépítés a fő szempont, és ma már mi is harangot öntünk beolvasztás helyett – összegezte bízakodó szavait a polgármester.
– A templom egy közösség második otthona – mondta Borboly Csaba. – Az egyház összetartó ereje ma az a szikla, amelyre a mai példabeszéd szerint is a házat vagy a közösséget építeni lehet, és kell. Ennek a háznak az építőelemei Hargita Megye Tanácsa, a helyi tanács, a közbirtokosság, és a lakosok, amelyek összefogásának eredményessége mai is alakot öltött egy templom felújításáben, és egy új harang öntésében – mondta Borboly Csaba.
Az 1796–1799 között épült székelyszentkirályi templomot összefogással idén újították fel Hargita Megye Tanácsa által meghirdetett pályázatból, a közbirtokosság és a helyi lakosok hozzájárulásával.
Csíkszereda, 2012. augusztus 26.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774