Felszentelték Gyergyócsomafalva Szent Kereszt ravatalozókápolnáját

( Szavazat)47 megjelenítés
Gyergyócsomafalva kilencvenes évek elején épült ravatalozókápolnájának bővített épületét szentelte fel október 21-én, vasárnap a falubéliek népes jelenlétében Tamás József püspök. A létesítmény megújítását Hargita Megye Tanácsa is támogatta. Az ott tartott szentmisén Borboly Csaba megyeitanács-elnök jelezte: mintegy ötven hasonló kiszolgáló intézmény épül jelenleg a megyében. 
 Vasárnap délben Portik-Hegyi Kelemen gyergyói főesperes-plébános és Ferencz Antal csomafalvi plébános részvételével celebrált misén avatta fel a község átépített ravatalozóját Tamás József püspök. Az eseményen részt vett az építkezést az elmúlt két évben közel 100 000 lejjel támogató megyei önkormányzat képviseletében Borboly Csaba tanácselnök, Petres Sándor alelnök, valamint Bege Károly megyei tanácsos.
A Szent Kereszt névvel felszentelt ravatalozókápolna oldalán elhelyezett emléktáblát, amelyen feltüntették mindazok nevét, akik nagylelkűen juttattak a létesítmény bővítésére, a szentmise köztes momentumaként leplezte le Borboly Csaba megyeitanács-elnök és Ferencz Antal csomafalvi plébános. Utóbbi kiemelte: „Minden egyes ilyen munkához kell figyelem, fegyelem és Isten kegyelme.”
A szentmise végén Tamás József püspök így fogalmazott:
– Gazdasági válságban vagyunk, mégis azt tapasztaljuk, hogy vasárnapról vasárnapra valamit felavatunk, építünk magunknak, szépítjük falvainkat. Ez azért van, mert van bennünk szorgalom, oda tudunk állni a munka mellé, és szegénységünkből is tudunk szép dolgokat építeni. Köszönjük a szorgalmat, a munkát s azt a nagylelkűséget, amelyben a közösség javára tudtok adományozni. Köszönjük Hargita Megye Tanácsának, hogy prioritásként kezelte az utóbbi időben a ravatalozó építését: köszönjük az anyagi támogatást nekik, és én különösképpen köszönöm, hogy nagyon jó kapcsolatot tudott kiépíteni velünk, egyházakkal, hisz az a szép és jó, hogyha együtt tudunk tenni és cselekedni azokért, akikért együtt vagyunk felelősek.
– Hargita megyében jelenleg mintegy ötven ravatalozókápolna építése van folyamatban. A csomafalviak már sok éve felismerték annak szükségét, hogy egy ilyen közösségi, szent, kiszolgáló intézményt hozzanak létre. Ez azt mutatja, hogy ennek a közösségnek van ereje, van hite és van felismerő képessége. Nem most kezdenek el gondolkodni: a méltóság és a szeretet jelen intézményét korábban már felépítették, most pedig bővítették. Ezek a kiszolgáló intézmények a közösséget szolgálják, a közösséget erősítik – hangsúlyozta beszédében Borboly Csaba tanácselnök.
 
Gyergyócsomafalva, 2012. október 21.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774