Felmérés készül a Hargita megyei családok helyzetéről

( Szavazat)30 megjelenítés
2011-ben is együttműködik a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet és Hargita Megye Tanácsa
Újabb fejezetéhez érkezett a kolozsvári székhelyű Nemzeti Kisebbségkutató Intézet és Hargita Megye Tanácsa 2009 óta tartó együttműködése: idén felmérés készül a Hargita megyei családok helyzetéről. Ezt Horváth István, az intézet elnöke és Borboly Csaba tanácselnök jelentette be június 2-i, csíkszeredai sajtótájékoztatóján, amelyen aláírták a két intézmény közti, 2011-re vonatkozó szerződést. Borboly Csaba elmondta, ilyen kutatásokra szükség van, a megyei tanács szakmailag megalapozza programjait, döntéseit, így az idei felmérés például nagy segítség Hargita Megye Tanácsa Családprogramjának további lebonyolításában.
 
– Bár az infrastruktúra javítása is fontos a megyében, programjaink középpontjában az ember kell hogy álljon, és ehhez kellenek a háttérkutatások – jelentette ki a tanácselnök, hangsúlyozva, hogy a megyei tanács döntéshozó testülete egyhangúlag elfogadta a szerződéskötésre vonatkozó határozatot.
Horváth István röviden bemutatta az általa vezetett kormányzati intézmény működését, majd ismertette az eddigi, Hargita Megye Tanácsával való együttműködés során végzett kutatásokat – 2009-ben a kisebbségi nyelvhasználatról, 2010-ben pedig a Hargita megyei demográfiai kilátásokról készítettek felmérést. Mindezek eredményei, egyéb kutatások mellett, rövidesen kötetben látnak napvilágot. A kisebbségkutató intézet elnöke szerint fontos, hogy ne csak akadémiai szinten érvényesüljenek a szóban forgó felmérések, hanem helyben, konkrét programokban hasznosuljanak.
Az idei szerződés értéke 40 ezer lej, a kutatást 900–1000 fős minta alapján végzik. Vizsgálják többek között a Hargita megyei háztartások összetételét, a gyermekszámot, életkort, iskolát, a gyermekek iskolai nyelvhasználatát, a román és más idegen nyelv ismeretét, a számítógépes tudást, azt, hogy a megkérdezettek mit gondolnak a család intézményéről, milyen nehézségekkel, gondokkal küzdenek, valamint hogy mit gondolnak arról, hogy mennyire jó gyermeknek lenni a Székelyföldön (összehasonlítva azzal, amikor ők voltak gyerekek). Ezenkívül azt is vizsgálják, mennyi időt fordít a gyerek tévézésre, internetezésre, ezek közül mennyit néz magyar nyelvű műsorokat, milyen a nevelésre fordított költségek összetétele, nagysága, milyen értékek mentén nevelik családjukat, és milyen szerepet játszik az identitás a gyermeknevelésben.
Csíkszereda, 2011. június 2.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774