Fellépnek a Hargita megyei gazdák az új adók ellen

( Szavazat)37 megjelenítés
Több száz gazda gyűlt össze a csíkszeredai megyeháza amfiteátrumában január 30-án, hogy megvitassa a kormány 8/2013-as sürgősségi rendeletét, amely az adótörvénykönyv módosításával átalányadót vet ki a kistermelőkre, ami hátrányosan érinti a Hargita megyei lakosság nagy részét, sőt ennek következtében számos termelő felhagyhat a gazdálkodással. 
 A Hargita Megye Tanácsa, a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE) és a Hargita Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesülete által összehívott tanácskozáson jelen volt Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke, Becze István megyei tanácsos, Márton István, a megyei tanács vidékfejlesztési egyesületének vezetője, Sebestyén Csaba, az RMGE elnöke, megyei tanácsos, valamint Kedves Imre, a Hargita Megyei Pénzügyi Igazgatóság vezetője. György Katalin, a pénzügy munkatársa ismertette a szóban forgó sürgősségi kormányrendeletet, majd megvitatták a gazdáknak kiosztott petíciótervezetet, amelyet eljuttatnak Victor Ponta miniszterelnöknek és Daniel Constantin mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszternek.
Borboly Csaba felszólalásában elmondta, hogy az RMDSZ-nek ellenzékből is meg kell tennie mindent a kisgazdák érdekében, és hangsúlyozta, hogy habár a Hargita megyei, illetve romániai magyar gazdák érdekképviselete nyilvánít véleményt ezen a gyűlésen, ez nem etnikai és nem sajátosan Hargita megyei probléma, hanem országosan érinti a kistermelőket, és ha mindenki felszólal az átalányadó ellen, talán el tudják érni, hogy megváltoztassák az illető kormányrendeletet. A tanácselnök a beadványtervezet szövegéhez három fő pontot javasolt: a kormány módosítsa a 8/2013-as sürgősségi rendelet 7. fejezetét, amely az átalányadóról rendelkezik, kezeljék külön a kis- és nagygazdaságokat, és töröljék azt a cikkelyt, amely a kistermelőknek előírja, hogy bizonyos értékhatár, 40 UDE (mezőgazdasági méretegység) alatt is vállalkozást kell regisztrálniuk. Mint elhangzott, ez a jogszabály csak a bürokráciát növeli, és alkalmazhatatlan a gazdálkodók körében, hiszen abszurd, hogy például két tehén tartása után könyvelőt kelljen alkalmazni.
Sebestyén Csaba RMGE-elnök szintén a kormányrendelet vonatkozó rendelkezésének törlését javasolta, és a gazdák elleni merényletnek nevezte az átalányadó bevezetését, amit szerinte sehol, egyetlen országban se követtek el. Hangsúlyozta, hogy nem akarják a gazdák kivonni magukat az adók és biztosítások fizetése alól, de az legyen méltányos és teljesíthető. Márton István, a megyei tanács vidékfejlesztési egyesületének vezetője úgy látja, hogy a gazdák feje fölött, a gazdatársadalom megkérdezése nélkül hozták a sürgősségi rendeletet, amely meggátolja a gazdatársadalom fejlődését.
Megválasztották annak a kilenctagú bizottságnak a tagjait, amely véglegesíti a beadvány szövegét a napokban. A tagok: Sebestyén Csaba, Márton István, Lázár Tibor, Bodó Géza, Török Jenő, Becze István, Lukács András, Sövér Mihály, Csiszér Gábor. A további lépésekről is egyhangúlag döntöttek: ha a kormány adott határidőig nem hajtja végre a kért módosításokat, lezárják a megyéből kivezető országutakat mindhárom térségben, és ha azzal se érik el a céljukat, akkor készek Bukarestbe menni tiltakozni.
A konzultációsorozat január 31-én folytatódik, Korodi Attila parlamenti képviselő és Tánczos Barna szenátor tart megbeszélést a csíkszeredai megyeházán a gazdaszervezetek vezetőivel, és megvitatják az RMDSZ alternatív javaslatait is.
 
Csíkszereda, 2013. január 30.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774