FELHÍVÁS - A 2010/1221-es miniszteri rendelet margójára

( Szavazat)39 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Agrárkamara felhívja a megyében működő közbirtokosságok és termelői társulások figyelmét a 2010/1221-es miniszteri rendeletre. Ez határozza meg, miként adhatók a vadászegyesületek ügykezelésébe 10 éves bérleti szerződés alapján a tulajdonosi társulások területei.

 

Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Agrárkamara eddigi kezdeményezései a decentralizáció és az önrendelkezés gyakorlatba ültetésének szellemében történtek. A kezdeményezések célja olyan gazdasági és infrastrukturális környezet megteremtése, amelyben a helyi termelők és gazdálkodók önellátó módon törhetnek be a piacra, mivel megteremtődnek azok a feltételek, amelyek révén a kistermelők is érvényesülhetnek.

A 2010. évi 1221-es miniszteri rendelet előírásai is kiaknázhatók oly módon, hogy a székelyföldi termelők hasznára fordíthatók legyenek, és lehetőségük nyíljon, hogy saját tulajdonukat még inkább a saját javukra használhassák fel.

A Hargita megyei helyzet

A 2006/407-es vadászati törvény kimondta, hogy a vadászterületek tíz évre megkötött bérleti szerződése lejártával a területtulajdonosi társulások árverés nélkül kaphatják meg a vadásztatási jogot ott, ahol a terület 51 százalékát a területtulajdonosok birtokolják.

A 2010/1221-es miniszteri rendelet szabályozza, hogy a tulajdonosi társulások miként adhatják ügykezelésbe tíz évre a vadászterületeket a törvényesen megalakult vadászegyesületeknek.

Figyelembe véve a Hargita megyei tulajdonviszonyokat megállapítható az a tény, hogy általában a közbirtokosságok rendelkeznek a legnagyobb tulajdonhányaddal a vadászterületeket illetően. A leggyakoribb eset, amikor az 51 százalékos többségi tulajdonjoghoz szükséges az 50 hektárnál kevesebb földterülettel rendelkező tulajdonosok belépése a társulásba. Ahhoz, hogy az 51 százalékot vadászterületként birtokolni lehessen, községenként 400–600 tulajdonosnak kell belépnie szántó- és erdeikaszáló-területtel.
Jogosan teszik fel a kérdést a tulajdonosok, hogy ebből milyen előnyük származik.
A válasz egyértelmű:

– a tulajdonosok közgyűlése dönti el, melyik vadásztársulat kaphatja meg ügykezelésre a vadászterületet;

– meghatározzák, hogy a terület utáni bért (amelyet a miniszteri rendelet szabályoz) miként használják fel.

A törvény szabályozása értelmében hegyvidéken egy vadászterület nagysága 10 000 hektár. A bérleti díj 10 000 euróig mehet. Ennek 80 százaléka a tulajdonosi társulást illeti meg, és felhasználási módját a társulás közgyűlése dönti el. Dönthetnek a bérleti díj kifizetéséről a tagoknak, bár a hektáronkénti egy euró összeggel a kis területek tulajdonosai nem tudnak sokat kezdeni, vagy a befolyó összegből építhetnek mezei utakat, a legelőkön szálláshelyeket, itatókat, ahol a területtulajdonosok állatai kaphatnak helyet, vagy a vadászegyesülettel egyetértésben megtéríthetik a vadkárokat különösebb minisztériumi bürokratikus eljárások nélkül. A lényeg az, hogy a jogos tulajdonosok rendelkezzenek a terület fölött, ne idegenek.

Felhívjuk a tulajdonosok figyelmét, hogy ne szalasszák el ezt a kínálkozó alkalmat, mert ellenkező esetben ismét kiengedik kezükből tíz évre az önrendelkezés lehetőségét. Az elkövetkező időszakban a közbirtokosságok vezetőtanácsai és a vadászegyesületek tagjai felkeresik a tulajdonosokat, és aláírásokkal kérhetik a belépést a tulajdonosi társulásokba a vadászterületen levő területekkel. Sajnos a törvény így rendelkezik, másképp nem kaphatja meg a tulajdonosi társulás a vadásztatási jogot árverés nélkül. Ha árverésre kerül sor, jöhetnek idegenből az újgazdagok, akik mellényzsebükből kifizetik a díjakat, és az idegen vadászok szabják a törvényt a saját területeinken. Már volt példa rá, hogy a pénz diktálta a törvényt. Összefogással, tisztességes egyezségekkel valódi tulajdonosokká válhatunk.

Borboly Csaba                                               Márton István          
elnök                                                               igazgató
Hargita Megye Tanácsa                                Hargita Megyei Agrárkamara

   
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774