Felemelő ünnepség a Nyergestetőn

( Szavazat)39 megjelenítés
A magyar szabadság ünnepén Csíkkozmás Község Önkormányzata, az RMDSZ Csíki Területi Szervezete és Hargita Megye Tanácsa közösen hívta a térség székelyeit, hogy ünnepeljék együtt március 15-ét. Az alkalomra indított különbuszokkal, és több száz személyautóval, székely és magyar zászlóval a kézben, kokárdával a mellényen zarándokoltak az emlékezők a Nyergestetőre, ahol 1849 augusztus elsején zajlott a székelység önvédelmi harca. A Tuzson János őrnagy által vezetett 200 fős csapat önfeláldozó harccal szállt szembe a mintegy 1200 fős túlerővel. 
 A Hargita Stúdió által készített összeállítás az ünnepségről megtekinthető az alábbi linken:
A Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület ünnepélyes felvonulása után a csíkkozmási Tuzson János Fúvósegylettel közösen nemzeti imádságunkat énekeltük, majd a házigazda Bodó Dávid, Csíkkozmás polgármestere köszöntötte a viszontagságos időjárás ellenére megjelent sokaságot. „Él a nemzet, és nekünk kötelességünk fejet hajtani az elesettek emléke előtt. A múltból kell erőt merítenünk a szabadságért vívott harcunkban” – fogalmazott az elöljáró.
A köszöntő beszédek sorát Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke folytatta, aki a mai kor szabadságharcának fontosságát hangsúlyozta. „Nekünk, ma élő, és családjainkért, nemzetünkért dolgozó magyar embereknek is megvan a mi szabadságharcunk, és holnap is meglesz és holnapután is, mert a szabadságért, szabadságunkért nap mind nap meg kell küzdenünk. Sőt, az élet arra tanított meg bennünket, hogy vannak időszakok, amikor olybá tűnik, mintha mindent elölről kellene kezdenünk. Így van ez, hölgyeim és uraim, mert azt is megtapasztaltuk, hogy az alapértékeink közül a szabadság kerül mindig először veszélybe. Azt tapasztaltuk meg, hogy ma is sokan vannak, akik a szabadságunktól akarnak megfosztani, jogainkat akarják korlátozni, szolgasorsba akarnak taszítani, mert tévesen ítélik meg a világot és benne az embert és a nemzet sorsát. Tévesen gondolják azt, hogy az ő szabadságuk attól lesz több, ha a miénk kevesebb!” – emelte ki a szövetségi elnök.
Borboly Csaba, a Csíki RMDSZ és Hargita Megye Tanácsának elnökeként szólt a jelenlévőkhöz. „Évről évre eljövünk ide, és ha az időjárás megengedi elhozzuk cseperedő gyermekeinket, és ez így megy tovább, majd ők is elhozzák a mi unokáinkat. De természetesen nem csak azért jövünk ki, hogy visszatekintsünk a dicső múltra, hanem azért is, hogy jövőnk építéséhez erőt gyűjtsünk” – mondta a megyeitanács-elnök. Borboly Csaba a magyar összefogás fontosságára hívta fel a figyelmet: „Véget kell vetni a szétforgácsoltságnak, a testvérharcnak. Vannak bíztató jelek, egyre többen látják be, hogy együtt többre megyünk, de azért én túl lassúnak tartom azt a közeledési folyamatot, ami az erdélyi magyar politikai szervezetek között zajlik. Nagyobb sebességbe kell kapcsolni e téren!” – nyomatékosította a megyeelnök. Beszéde második felében az egzisztenciateremtésről, a munkahelyteremtésről szólt: „Meggyőződésem, hogy a munkahelyteremtés terén kell még többet tegyünk, együtt mindenki a maga helyén, ez az, amit elvárnak tőlünk. Ez igazából a kormány feladata lenne, a befizetett adónkból, de láthatjuk, mindaddig, amíg akár az uniós pénzek segítségével is, például megyénkben pár tíz munkahelyet tudnak teremteni irdatlanul sok pénzből, addig ennek töredékéből, kb 0,01%-ból a Székely termék mozgalommal többre voltunk képesek 2 év alatt, hisz nem pár tíz, hanem több száz munkahely jött létre általa.” Beszéde végén a cselekvés keresésének lehetőségére szólította fel a sokaságot: „Higgyék el, sem Bukarestből, sem Budapestről, de még Brüsszelből sem tudják a gondjainkat eredményesen kezelni, ehhez mi kellünk, mindannyian! Erről és nem másról fog szólni a jelenlegi ciklusból hátralévő három esztendő” – zárta szavait Borboly Csaba.
A történelmi egyházak részéről Kató Béla református püspök és Tamás József római katolikus segédpüspök köszöntötte az egybegyűlteket. „Az Isten nem rabságra, elnyomásra, hanem szabadságra teremtette az embert. Ezért ott él bennünk, minden magyar, székely ember szívében a szabadság iránti vágy” – fogalmazott Kató Béla református püspök. Tamás József segédpüspök hitet és reményt adó szavai után közösen imádkozták el a Miatyánkot és az Üdvözlégy Máriát.
Miután Csige Sándor, Magyarország csíkszeredai konzulja tolmácsolta Orbán Viktor miniszterelnök köszöntő szavait, a csíkkozmási Bojzás Néptáncegyüttes lépett színpadra. Az ünnepség az emlékezés koszorúinak elhelyezésével és a székely himnusz eléneklésével ért véget. A Csíki RMDSZ és a megyei tanács képviseletében Csutak Mária Magdolna, Becze István megyei tanácsosok, valamint Borboly Csaba és Bors Béla koszorúzott.
 
Csíkszereda, 2013. március 15.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774