Fejlemények a Marosfő bejáratánál engedélyek nélkül felállított kereszt ügyében

( Szavazat)50 megjelenítés
A törvényeknek megfelelő eljárást kér a megyei tanács
 
A Marosfő Gyergyószentmiklós felőli bejáratánál az országút mellett engedélyek nélkül felállított négyméteres kereszt augusztus 17-i helyszíni szemléjének jegyzőkönyvében szólította fel Fülöp Otília, Hargita Megye Tanácsának főépítésze Vasláb község polgármesteri hivatalát, hogy az vizsgálja ki a kereszt felállításának ügyét, szólítsa fel a terület tulajdonosát a törvények betartására és amennyiben szükséges, rójja ki a szükséges büntetést.
 
 
A Nagyboldogasszony napján felszentelt feszület az ortodox egyház tulajdonát képező területen található, állítói magukat az Úr Serege vallási csoportosulás tagjaiként nevezték meg. Erre a helyszínre azután állították a keresztet, hogy Hargita Megye Tanácsa a tekerőpataki közbirtokosság közreműködésével sikeresen megakadályozta, hogy a Maros forrásánál állítsák fel, ugyanis nem rendelkeztek a munkálatokhoz szükséges engedélyekkel. Ezt a törvénytelen munkálatot tehát leállították, miután tudomásukra jutott, hogy az említett helyen, a tekerőpataki közbirtokosság tulajdonán, ismeretlenek lebontották a korlátot, ásnak és betonozni készülnek. Ezt követően állították fel a csoportosulás tagjai a keresztet egy, az ortodox egyház tulajdonát képező területen Marosfő Gyergyószentmiklós felőli bejáratánál, az országút mellett.
 
Hargita Megye Tanácsának főépítészi hivatala bár megállapította, hogy törvénytelen az építkezés, nem rendelkezik büntetési joggal. Ezt, a törvények értelmében, a polgármesteri hivatal kellene megtegye, amire a helyszíni szemlekor írt jegyzőkönyvben fel is szólította Fülöp Otília főépítész a helyi önkormányzatot, amely részéről a polgármester távolléte miatt Fórika István alpolgármester volt jelen a helyszíni szemlén. A kereszt felállításához a terület tulajdonosának szüksége lett volna egyrészt építkezési engedélyre, másrészt pedig amiatt, hogy az illető terület az országút és egyben európai út 26 méteres védelmi övezetében található, útügyi engedélyre is. Az építkezési fegyelem követése és a kihágások megállapítása, valamint a büntetés a vaslábi polgármesteri hivatal felelőssége, azonban ez a feladatkör nincs megszervezve a hivatalban.
 
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az ügy kapcsán nyilatkozta: „értetlenül állok a vaslábi polgármesteri hivatalnak az ügyhöz való hozzáállása előtt, hiszen időben fel kellett volna világosítsák az érintetteket a törvényes eljárási módról. A törvények mindenkire egyformán érvényesek, és bárki, aki törvénytelen úton jár el, felelősségre vonható az érvényben lévő törvények alapján. A főépítész által megállapítottakat továbbítjuk az építkezési felügyelőséghez, ugyanakkor kérem a vaslábi polgármesteri hivatalt, hogy minél előbb járjon el a törvényeknek megfelelően”.
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774